du läser...
Ny - TV 4 / Sjuan

TV4 i nytt samarbete med Göteborgs universitet kring opinionsmätningar

Ulf Kristofferson, politisk reporter, TV4. Foto: TV4

Ulf Kristofferson, politisk reporter, TV4. Foto: TV4

Nu går startskottet för TV4:s samarbete med Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Forskarna tar fram den mest heltäckande bilden av opinionsläget genom att sammanställa alla väljarbarometrar som görs i Sverige, och väga ihop dem med vetenskapliga metoder. Resultatet presenteras för första gången i TV4Nyheterna i kväll.

– Vi har haft diskussioner med forskarna vid Valforskningsprogrammet under en tid och att vi nu landat i ett samarbete är roligt och viktigt. Genom att publicera deras sammanställningar kan vi ge den bredaste bilden av opinionsläget som går att få fram med utgångspunkt från de mätningar som genomförs i Sverige. Det rimmar väl med vår ambition att bjuda tittarna på en politisk journalistik som är balanserad, trovärdig och relevant, säger Ulf Kristofferson, politisk reporter, TV4.

Genom att väga samman nio oberoende källor (Demoskop, Inizio, Ipsos, Novus, Statistiska centralbyrån (SCB), Sentio, Sifo, Skop och YouGov) får Valforskningsprogrammet fram en mer heltäckande bild av hur partiernas styrkeförhållanden ser ut än om man bara förlitar sig på en enda opinionsaktör. Genom att sammanvägningen bygger på många källor finns en tröghet inbyggd i systemet som dämpar tillfälliga opinionsskutt som kan vara missvisande. Valforskningsprogrammet använder vetenskapliga verktyg för att vikta opinionsmätningar med hänsyn till när mätningen gjordes, hur omfattande den är och kvaliteten i mätmetoderna. Dessutom kommer TV4 också ha möjlighet att göra snabbundersökningar i enskilda frågor eller ämnen med hjälp av SIFO.

Professor Henrik Ekengren Oscarsson på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, var först i Sverige med att arbeta med att väga samman flera opinionsmätningar för att få en helhetsbild:
– Det innebär inte att vi likställer alla undersökningar. Vår viktning efter kvalitet innebär att mätningar med slumpmässigt urval väger minst fyra-fem gånger tyngre än de som bygger på självrekryterade paneler. Dessutom viktar vi på antal svarande och tidpunkt för undersökningen. Det innebär att sammanvägningen kan ge en bättre helhetsbild av verkliga opinionsförändringar istället för de tillfälliga svängningar som ofta finns i enskilda mätningar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Samarbetet innebär att TV4 får tillgång till att publicera Valforskningsprogrammets sammanvägningar av väljarbarometrar först av alla och på så sätt kan ge tittarna en så säker bild av opinionsläget som möjligt, samtidigt som projektet vid GU når en större publik.

– Vårt samarbete med TV4 ingår som en del i ett visualiseringsprojekt, finansierat av Riksbanken. Syftet är att driva valforskningen framåt. Genom att samarbeta med TV4 öppnas möjligheter att visa upp vår forskning för allmänheten, vilket knyter an till en lång folkbildningstradition av att kommunicera forskningen till medborgarna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

På Valforskningsprogrammets sajt finns mer information om hur sammanvägningen görs: http://valforskning.pol.gu.se/forskningsinformation

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: