du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Årets amerikaner har anlänt!

Övre raden: Dylan Ratell, Kristin Lancione, Tej Mohan Singh Khalsa Mitten: Jack Waters, Cosondra Sjostrom, Nathan Younggren, Victoria Milar, Kurt Carlson Främre raden: Amanda Orozco, Anders Lundin, Ann Oswald. Foto: Stina Stjernkvist /SVT

Övre raden: Dylan Ratell, Kristin Lancione, Tej Mohan Singh Khalsa Mitten: Jack Waters, Cosondra Sjostrom, Nathan Younggren, Victoria Milar, Kurt Carlson Främre raden: Amanda Orozco, Anders Lundin, Ann Oswald. Foto: Stina Stjernkvist /SVT

Nyligen Emmybelönade tv-serien Allt för Sverige kör igång inspelningarna av den sjunde säsongen. Tio nya amerikaner har anlänt till Sverige för att upptäcka det land deras förfäder utvandrat ifrån. Bland årets deltagare finns en musikalartist som nyligen gjorde debut på Broadway, en yogainstruktör som konverterat till sikhismen och en vietnamveteran som försörjer sig som glasblåsare. Programledare är Anders Lundin.

I Allt för Sverige möts deltagare från hela USA. De har olika bakgrunder och vitt skilda yrken. Men alla har de haft förfäder som utvandrat från Sverige. Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter och bjuder både till kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i hela landet belönas vinnaren slutligen med vinsten – en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.
Årets amerikaner anländer till Dalarna, där några av dem har sina rötter. En av dem får dessutom veta att hen är släkt med den ursprungliga ”Mors lilla Olle”. Alice Tegnér skrev nämligen sången efter en riktig historia som utspelade sig i Dalafjällen på 1800-talet.

Sändningsstart: SVT1 söndag 22 oktober 2017 kl 20.00 (del 1 av 8)

Deltagare Allt för Sverige 2017

ANN OSWALD, 65 ÅR, HICKORY, NORTH CAROLINA, PENSIONÄR
I 45 år var Ann Oswald hemmafru och lyckligt gift. Planen var att hon och maken skulle få tid tillsammans som pensionärer. Men plötsligt fick Anns make en hjärtattack och dog! Nu stod Ann inför massor av praktiska problem. Hon hade ingen aning om hur en dator fungerar, hur man betalar räkningar eller hur man byter en säkring i huset. Det har nu gått tre år sedan Ann blev änka. Och nu är det dags för henne att åka till Sverige!

COSONDRA SJOSTROM, 34, LA/ASTORIA, OREGON, ENTREPRENÖR
Cosondra är bland annat författare och poet. Hon har gett ut nio böcker i en serie som heter Creepy Romance, där hon bjudit in kända kreatörer och konstnärer att illustrera hennes dikter och små berättelser. Cosondra försörjer sig också som ”matagent” och fungerar som kontaktlänk mellan restauranger och firmor som behöver catering till evenemang. Hon är övertygad om att alla har minnen liggande i sitt DNA och att det påverkar oss i generationer framåt. Nu vill hon veta vad i hennes DNA som kommer från Sverige.

AMANDA OROZCO, 29 ÅR, PORTLAND, OREGON, STUDENT
Amanda Orozco är från Portland Oregon och har en examen i statsvetenskap. Hon har vuxit upp med sin svenska mamma. Hennes mexikanska pappa lämnade familjen när Amanda var liten. Medan mamman jobbade fick Amanda ofta vara hos sin moster, som dessvärre hade en rasistisk pojkvän som misshandlade den åttaårige Amanda för att hon var halvmexikan. För Amanda har hennes svenska mormor alltid varit den trygga punkten i livet, och hon vill dyka djupare ner i sitt svenska ursprung.

KRISTIN LANCIONE, 32 ÅR, LOS ANGELES, BARNFLICKA
Kristin Lancione är en frispråkig tjej som arbetar som barnflicka. För några år sedan skrev och producerade hon en serie för tv-bolaget ABC, som handlade om hennes liv – ”Beverly Hills Nannies”.  Kristin är något av en mångsysslare. Har hon dåligt med pengar kan hon exempelvis köra Uber i Los Angeles. Kristin tjänar också pengar på att sälja sina ägg till fertilitetskliniker. Hon säger att hon har cirka tjugo barn ute i världen. Trots Kristins italienska efternamn så är hon 75 procent skandinavisk, men hon vet ännu inte mycket om sina svenska förfäder.

VICTORIA MILAR, 28 ÅR, DENVER, COLORADO, SERVITRIS
Victoria ”Tori” Milar har sitt hem i Colorado men bodde i Västafrika tills hon var nio år, eftersom hennes föräldrar var missionärer. Tori började med bergsklättring när hon var tio år och det visade sig direkt att hon var en naturbegåvning. Redan som 12-åring åkte hon land och rike runt och tävlade i vuxenklassen och som 14-åring vann hon guld i X-games, vilket är en otrolig prestation. Victoria slutade med sin sport när föräldrarna skildes, men har nu bestämt sig för att ge sin talang en ny chans. Siktet är inställt på 2020, då bergsklättring blir en gren i de Olympiska spelen.

AKA TEJ MOHAN SINGH KHALSA, 27 ÅR,
BOSTON, MASSACHUSETTS, YOGAINSTRUKTÖR
Alexander Kronholm var tidigt en intellektuell sökare som därför valde att studera religion på universitetet i Montreal, Canada. Det var också när han började med Kundaliniyoga och gick djupare in i detta som han fann vägen till sikhismen. Alexander vill lösa livets gåta. Vad är han? Vem är han? Idag bor han i ett ashram utanför Boston, jobbar som yogalärare och gör yoga två timmar dagligen.

DYLAN RATELL, 26 ÅR, NEW YORK & MICHIGAN, MUSIKALARTIST
Dylan hittade sin musikaliska ådra och drömmen om Broadway i tidig ålder. Han började som barn sjunga i kyrkokör och utbildade sig senare inom musik, med sång som huvudämne på universitetet. Efter examen tog karriären snabbt fart. Han fick rollen som reportern Mary Sunshine i Broadways turnerande version av ”Chicago”. Senare fick han chansen att göra samma roll på Broadway i New York! Dylan har hela sitt liv vetat om att han har svenska rötter, men har inte tagit reda på några detaljer kring detta. Nu känner han att det är dags.

JACK WATERS, 34, SALT LAKE CITY, UTAH, SKRIBENT
Jack Waters är en skribent som för åtta år sedan lämnade mormonkyrkan då han insåg att den var en stor bluff. I dag driver han en humorsajt på nätet och skriver sina historier på nätterna. Han är intellektuell och pratar mycket i metaforer och bär alltid på en bok för att kunna läsa så fort han får en sekund över.  Jack är mycket passionerad över sitt svenska arv. Han har därför ofta målade naglar – i gult och blått som svenska flaggor! Han äter också gärna semlor och bär alltid Tors hammare runt halsen.

NATHAN YOUNGGREN, 25 ÅR, HALLOCK, MINNESOTA, BONDE
Nathan Younggren är bonde och bor i Hallock, Minnesota, det amerikanska samhälle som har högst procent svenskättlingar i befolkningen. Han brukar dessutom samma jord som hans svenska förfäder när de kom till USA efter att ha utvandrat från Sverige. Som många andra i Hallock, pratar Nathan lite svenska. På cowboyvis driver han sin boskap från hästryggen då de ska till nya betesmarker. Nathan spelar i ett band och gillar att fiska. Förutom en bilresa till Canada, som ligger cirka en halvtimme bort, har han aldrig varit utomlands.

KURT CARLSON, 60, NAPLES, NEW YORK, GLASBLÅSARE
Kurt Carlson är glasblåsare till yrket och bor i Naples, New York. Han har en passion för det ”heta glaset”, för dess skönhet och formbarhet. Kurt är sedan en tid tillbaka sjuk i lymfkörtelcancer och går på medicinering. Han ser ändå positivt på sin sjukdom och anser att den på många sätt berikat hans liv: ”I woke up and smelled the roses”. Han menar att hans syn på livet har ändrats och att det är viktigt att leva dag för dag. Han vill nu till Sverige för att hitta historierna om sina förfäder och framför allt dela dem med sin son.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: