du läser...
Ny -Yle

Resultat av förvaltningsrådets förhandsprövning: Yle får fortsättningsvis erbjuda en regional nyhetstjänst på webben och personifiering

Yle kan också i fortsättningen erbjuda en regional nyhetstjänst på webben samt utveckla sina personifieringstjänster. Yles förvaltningsråds förhandsprövning är klar och förvaltningsrådet fattade beslut om frågan på sitt möte 30.5.2017.

Av förhandsprövningen framgår att Yles regionala nyhetstjänst på webben inte inverkar negativt på marknaden. Det finns inte heller stadgeenliga grunder för att förbjuda ett textbaserat regionalt nyhetsutbud. Enligt förvaltningsrådet ingår det i Yles uppgifter att utnyttja olika tekniker samt bidra till att främja utvecklingen och användningen av webbtjänster.

I förhandsprövningens utlåtanden konstateras att en inskränkning eller avveckling av Yles regionala nyhetsutbud på webben sannolikt eller åtminstone möjligen skulle försvaga medborgarnas möjligheter att få regionala nyhetstjänster.

Personifieringen i sin tur ökar medborgarnas möjligheter till delaktighet och fyller specialgruppernas behov. På så sätt verkställer personifieringen demokratin och beaktandet av specialgrupper som del av rundradioverksamheten.

Enligt förvaltningsrådets framställan ska Yle sammanställa principer för länkning, och publicera dessa principer.

Förvaltningsrådet fattade 14.2 beslut om att inleda förhandsprövning. Förhandsprövningen har beretts av sakkunniga som förvaltningsrådet utsett, advokat Ilkka Aalto-Setälä vid Advokatbyrån Borenius Ab och professor Hannu Nieminen. I samband med förhandsprövningen begärs utlåtanden från konkurrenter på marknaden för regionala nyheter, kunder, intresseorganisationer inom branschen samt Konkurrens- och konsumentverket och Kommunikationsverket.

Förhandsprövning är förvaltningsrådets i Ylelagen stadgade skyldighet att utvärdera väsentliga förändringar i Yles public service. I förhandsprövningen ingår också en öppen förfrågan till marknadsparter och intressegrupper. Beslut och offentliga utlåtanden publiceras på Yles webbplats.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: