du läser...
Pr - Sveriges Radio

Sommarlovslyssning i Barnradion med William Spetz och Björn Kjellman

Cringe med William Spetz Foto: Mikael Grönberg, Sveriges Radio

Cringe med William Spetz Foto: Mikael Grönberg, Sveriges Radio

Barnradion bjuder på underhållande och viktig lyssning för små och stora barn. Sommaren inleds med humorserien ”Cringe” av och med William Spetz. I juli sänds ”Brorsan är kung” efter Jenny Jägerfelds roman och för de mindre barnen läser Björn Kjellman den älskade sagan ”Paddington”.

Cringe – en humorserie i fem delar
Cringe handlar om två kompisar i femman som försöker navigera genom den hårda värld som kallas mellanstadiet. Det är skruvad humorserie om allt från att vara den första killen som får mustasch till vad som händer om man vågar gå genom sexornas korridor eller tvingas hantera fruktansvärt pinsamma föräldrar.

– Åsa Lindholm som är regissör och jag har skrivit manus tillsammans och vi älskar att skriva om den där åldern där så mycket händer, berättar William Spetz. Det är mustascher och jobbiga lärare och crushar och pinsamma föräldrar och så mycket mer. Det finns så mycket humor i det, som är så spännande, så då jobbade vi fram idén till Cringe. En podd där lyssnarna får följa med kompisarna Lara och Ali som Facetajmar med varandra och pratar om allt jobbigt som händer i deras liv.

Åsa Lindholm har regisserat och skrivit manus tillsammans med William Spetz som spelar flera av rollerna – och sjunger en poplåt i varje avsnitt.

Sändningstid:
Fem lördagar med start den 17 juni i Drama för unga, Barnradion i P4, kl. 9.45

Brorsan är kung – en historia om könsidentitet
”Brorsan är kung” är en dramaserie i fem delar baserad på Jenny Jägerfelds nya roman med samma namn. Det handlar om 11-årige Måns som är som vilken kille som helst, förutom att han är född med snippa. Mamman accepterar att hon nu har en son, men pappan har det svårare. Under en varm sommar i Malmö träffar Måns en ny bästa vän, en vän som kallar honom ”brorsan” – och allt ställs på sin spets. I huvudrollen som Måns hör vi Joline Gustafsson, som tyckte om manuset direkt.

– Jag hoppas den kan stärka andra som känner igen sig, för det gjorde jag, säger Joline. Det är ju en historia om könsidentitet och jag tror Brorsan är kung kan hjälpa andra att våga berätta vem dom är. Det borde ju inte vara en stor grej, säger Joline Gustafsson.

Dramaserien är baserad på boken med samma titel av författaren och psykologen Jenny Jägerfeld.

– För cirka två år sedan träffade jag flera barn, både i mitt yrke som psykolog och privat, som funderade på sin könsidentitet och som berättade om omgivningens fördomsfulla reaktioner. Jag ville skriva något som beskrev en transpersons historia som ändå var hoppfull, som inte väjde för det svåra men som ändå inte var nattsvart utan till och med rolig, säger Jenny Jägerfeld.

Ledmotivet i serien är skrivet av Syster Sol.

Sändningstid:
Fem lördagar med start den 22 juli i Drama för unga, Barnradion i P4, kl. 9.45

Paddington – en älskad saga uppläst av en annan Björn
Hör Björn Kjellman läsa berättelsen Paddington, en björn som rest över havet från Peru och hamnat på en tågstation i London. Följ med honom när han flyttar in hos familjen Brown och börjar utforska det nya livet. Paddington är en nyfiken björn och har många idéer som han gärna testar. Ibland går det tokigt, men det brukar bli bra till slut. En berättelse om att komma till en ny och annorlunda plats och om att öppna dörren för det som är främmande.

 – Berättelsen utan Björn Kjellmans röst och Kristina Issas musik verkar i efterhand lika knäppt som Paddington utan duffel och marmelad, säger Emilia Traneborn, producent.

Musiken är specialskriven av Göteborgsbaserade musikern Kristina Issa.

Sändningstid:
Mån-fred med start 3 juli, Sagor i Barnradion i P4, kl. 18.43 (femton delar)

Alla programmen finns tillgängliga i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: