En serie som förändrar liv

Många av oss har säkert drömt om att någon en dag ska knacka på dörren och lämna beskedet att vi ärvt en förmögenhet från en tidigare okänd släkting. Det är precis vad som händer i nya SVT-serien Arvinge okänd där Kattis Ahlström och Niklas Källner söker upp personer som inte vet att de har ett arv att hämta ut. Trots detta handlar serien i slutänden mindre om pengar och mer om familjehistorier, borttappade relationer och fascinerande livsöden.

Kattis Ahlström och Niklas Källner letar efter okända arvingar tillsammans Foto: Sanna Sjöswärd/SVT

Kattis Ahlström och Niklas Källner letar efter okända arvingar tillsammans Foto: Sanna Sjöswärd/SVT

Varje år dör ca 600 personer i Sverige till synes helt ensamma, utan några arvingar som tar hand om det de lämnar efter sig. De har blivit en mapp i ett arkiv. Det betyder inte alltid att efterlevande verkligen saknas. I många fall kan man ana att det finns familjemedlemmar eller närstående som den avlidne tappade kontakten med under sitt liv och som har rätt till både arvet och historien. Svenska myndigheter söker dem men ofta når de inte ända fram. Det är här som programserien Arvinge okänd tar sitt avstamp.

Historierna i programmet är av vitt skilda slag. Fram växer porträtt av människor som tvingats fly krig och förföljelse, valt ett liv i samhällets utkanter, drabbats av sjukdom eller helt enkelt försökt lämna en komplicerad tillvaro bakom sig och börja ett nytt liv. Gemensamt för alla är att de någonstans längs vägen har tappat kontakten med sina närmaste. Kattis och Niklas letar efter spår och personer som kan hjälpa dem i sökandet efter den saknade arvingen. Varje program handlar om ett enskilt fall. Inte sällan leder spåren utomlands och visar tydligt hur människors öden har påverkats av Europas dramatiska 1900-tal.

Målet är förstås att hitta arvingen och berätta att det finns ett arv att hämta ut, men också att lämna över foton och dokument – minnen från ett helt liv.

Arvinge okänd är en serie som återförenar familjer, läker sår och tecknar ett fascinerande dokument över vår samtid.

Arvinge okänd sänds på torsdagar kl 21.00 och har premiär den 24 augusti i SVT1 och SVT Play.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: