Åtta mästerliga sockerbagare slåss om Dessertmästartiteln

FOTO: KANAL 5 Årets tävlande.

FOTO: KANAL 5
Årets tävlande.

Åtta sockerbagare med ett brinnande intresse för desserter står redo att anta sin första utmaning vid bakborden. Den 23 augusti 21:00 drar den femte säsongen av Kanal 5:s tittarfavorit Dessertmästarna igång. Det blir en härlig blandning av söta bakverk, imponerande kreationer, spänning och dramatik när årets Dessertmästare ska utses.

En operasångerska med en hand i trädgårdslandet och den andra i bulldegen, en kock som tävlar i fitness, en kallskänka med drömmar om en egen dessertbok, en äventyrlig tävlingsmänniska som aldrig nobbar en utmaning. Det är beskrivningar av några av de åtta dessertentusiaster som valts ut bland många sökande till att tävla i Kanal 5:s Dessertmästarna i höst.

Juryn utgörs i vanlig ordning av de tre meriterade och framstående konditorerna Roy Fares, Sebastien Boudet och Magnus Johansson.

– Vi kommer att få se fantastiska skapelser, roliga idéer och oväntade smakkombinationer. Det är ett kreativt gäng av deltagare, och det är inspirerande att se hur de tar med sig helt nya tankar till bakborden, säger Magnus Johansson.

Förra säsongen av Dessertmästarna vanns av Trelleborgskocken Jimmy Brorsson, vilket innebär fjärde raka segern för en dessertmakare verksam i Skåne. 2013 var det Marie Skogström i Malmö som vann, 2014 Joel Lindqvist, även han i Malmö, och 2015 Martin Morand från Sankt Olof på Österlen.

Dessertmästarna produceras av Elk Entertainment för sändning i Kanal 5 med start den 23 augusti 21:00.

 

Det här är årets Dessertmästare

 

Josef Assio, 34 år, Falköping

Josef är kocken som började jobba i familjeföretaget som nioåring och som startade eget som tjugoåring. Hans specialitet är restaurangdesserter och han värnar om att bevara gamla klassiker. Smaken är alltid det viktigaste, menar han. Josef blir lugn av att träna varje dag, och sedan tjugoårsåldern tävlar han i fitness. Han har nyligen sålt sitt företag för att få tid till att fundera på vad han vill göra i framtiden.

 

Alexandra Jarnedal, 41 år, Fiskebäckskil

Alexandra är kallskänkan vars chef anmälde henne till Dessertmästarna. Först tackade hon vänligt men bestämt nej eftersom hon är ensamstående mamma och helt enkelt inte kunde se hur hon skulle ha tid. Men hon blev övertalad, och chefen lovade henne dessutom att hon skulle få göra en dessertbok om hon skulle vinna. Alexandras specialitet är choklad.

 

Nina Johansson, 35 år, Mörrum

Nina är en spontan och sprallig egenföretagare som det senaste decenniet har drivit konditoriet Ninas. Hennes fyraårige son har fått hänga med mamma på jobbet och leka bland brödbackarna sedan dag ett. Nina brinner för branschen och har på sistone saknat tävlandet. Hon vann Mack-SM 2009 och SM för unga bagare några år tidigare och beskriver sig som en ganska dålig vinnare eftersom hon blir gränslöst överlycklig. Hennes specialitet är choklad och praliner.

 

Johan Blidberg, 35 år, Falkenberg

När Johan såg ansökningsformuläret till Dessertmästarna blev han irriterad på frågorna. Han tyckte att så mycket verkade handla om utseende och form i stället för smak. Så han ansökte till programmet som en ren motreaktion. ”Jag kan kanske inte göra en svan i choklad, men jag kan skapa något riktigt gott”, konstaterar Johan, som driver en restaurang med sin sambo i ett gammalt mejeri. Hans specialitet är närodlat. Han vann Mack-SM 2015 med en macka gjord på saker han plockat under en skogspromenad och tycker att man även i dessertskapande ska tänka på att använda sådant som finns här.

 

Tomas Persson, 45 år, Norrtälje

Tomas är den glade sockerbagaren som köpte ett bageri i Roslagen för snart fyra år sedan. Han driver dessutom både ett klassiskt och välbesökt café och en amerikansk-italiensk deli. Han är en mångsysslare som gör allt från att byta glödlampor till att köra brödbilen i företaget och ser fram emot att få en kreativ utmaning i Dessertmästarna. Hans specialitet är det han kallar för ”mormors smaker”, desserter som ger en känsla av svensk sommar.

 

Malin Haak, 31 år, Sankt Olof

Malin skulle aldrig tacka nej till ett äventyr. Därför antog hon såklart utmaningen när hennes sambo Martin, vinnare av Dessertmästarnas tredje säsong, tyckte att hon skulle ställa upp i tävlingen. ”Jag ska berätta för mina barnbarn vad jag har gjort – inte vad jag önskar att jag hade gjort”, konstaterar hon. Malins specialitet i köket är också hennes inställning till livet: de nya idéerna avlöser varandra.

Sofie Andersson, 22 år, Tyresö

Operasångerskan och trädgårdsdesignern Sofie är årets yngsta deltagare, men hon har redan hunnit med att driva café hemma i Tyresö i tre år. Nu är hon lärling på ett bageri i Stockholm och drömmer om att plugga företagsekonomi och starta ett eget trädgårdscafé där gästerna får njuta av både gott fika och härlig underhållning. ”Om jag vill något så tar jag mig dit”, säger Sofie, vars specialitet är okomplicerade bakverk som väcker fina minnen.

 

David Knutsson, 24 år, Umeå

David är kocken från Österlen som har flyttat till sin flickväns hemstad Umeå där han jobbar som dessertchef på en populär restaurang. Hans specialitet är att jobba hållbart med naturen och dess säsonger. Han använder ofta rotfrukter i bakningen, och väljer hellre fräscha grönsaker än choklad och gärna gurka i stället för lime.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: