du läser...
Ny -Yle

Lauri Kivinen: Resultatet av folkomröstningen i Schweiz visade att public service är viktigt

“En bred debatt om rundradioverksamhetens roll och karaktär föregick omröstningen i Schweiz. I hela Europa är medievärlden i stor förändring. Det omfattande schweiziska stödet visar hur viktigt ett gemensamt public servicemedium med ett trovärdigt och mångsidigt innehåll upplevs”, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

Om No Billag-initiativet vunnit omröstningen hade det kunnat leda till att landets public servicebolag SRG lagts ner. Då skulle Schweiz ha varit det enda landet i Europa utan rundradioverksamhet. Initiativet hotade också de språkliga minoriteterna i Schweiz; SRG producerar program på landets officiella språk tyska, italienska, franska och rätoromanska samt på engelska.

“Resultatet av omröstningen innebär en nystart för SRG. Det förpliktar oss till att anpassa vårt bolag till en ny slags omvärld samt till samhällets föränderliga behov: det gör vi genom att lyssna på de förväntningar och den kritik som riktas mot oss”, konstaterar SRG:S generaldirektör Gilles Marchand i ett pressmeddelande.

De schweiziska hushållen betalar för tillfället en tv-avgift som årligen uppgår till cirka 390 euro. Avgiften är den högsta i sitt slag i Europa. Från och med år 2019 sänks avgiften till cirka 316 euro. Avgiften täcker ungefär 75 procent av rundradiobolaget SRG:s budget.
Initiativet skulle också ha påverkat de 34 kommersiella radio- och tv-kanalerna som får en andel av tv- och radioavgiften.

Schweiz har ett system med direktdemokrati vilket innebär att medborgarna har rätt att föreslå en ändring av grundlagen förutsatt att 100 000 medborgare har skrivit under ett initiativ om det. Efter att förbundsrådet och förbundsförsamlingen behandlat medborgarinitiativen går de vidare till folkomröstning.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: