du läser...
Ny - SVT

Allt för Sverige – tio laddade amerikaner är här!

Kevin Chown, Ashley Mullinax, Andrew Morrison, Anders Lundin, Susan Snyder, Christina Wight, Domonique Jackson-Russel, Louis Larsson, David Neslund, Kyle Johnson, och Tanya Edgil. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Kevin Chown, Ashley Mullinax, Andrew Morrison, Anders Lundin, Susan Snyder, Christina Wight, Domonique Jackson-Russel, Louis Larsson, David Neslund, Kyle Johnson, och Tanya Edgil. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Nu är de här! Tio färgstarka amerikaner står redo att möta Sverige! Årets deltagare i Allt för Sverige har rest med båt från Danmark till Helsingborg, för att därifrån ge sig ut i det land deras förfäder lämnade i hopp om ett bättre liv på andra sidan Atlanten.

Det är vitt skilda levnadsöden som nu gör en motsatt resa över havet. Eller vad sägs om en balettdansande dokumentärfilmare, en kvinnlig Afghanistanveteran och en rockstjärna (som under inspelningsperioden har en spelning på Sweden Rock-festival) för att nämna några. För en av dem väntar det ultimata priset – en återförening med sin svenska släkt.

Det är nu åttonde året i rad som SVT sänder den Kristallen- och Emmybelönade realityserien Allt för Sverige. Programledare är liksom tidigare år Anders Lundin. Serien produceras av Meter Television.

Serien kommer att visas i SVT Play och SVT1 hösten 2018.

Deltagare i Allt för Sverige 2018
TANYA EDGIL, 39 ÅR, HAMILTON, ALABAMA, STUDERANDE HEMMAFRU
Tanya en varm och öppen människa från den amerikanska Södern. Hon är gift och har en dotter. När dottern var liten var Tanya hemma på heltid, men nu har hon börjat studera till socialarbetare. Tanya är djupt religiös och kyrkan är, vid sidan av familjen, det mest betydelsefulla i hennes liv.

Tanya är i rakt nedstigande led släkt med den svenske predikanten Erik Jansson, som tillsammans med sina lärjungar emigrerade från Hälsingland på 1840-talet. I USA byggde Erik Jansson och lärjungarna svenskstaden Bishop Hill på den amerikanska slätten, 26 mil söder om Chicago, Illinois.

CHRISTINA WIGHT, 34 ÅR, MARYVILLE, TENNESSEE, SPECIALLÄRARE
Christina är ensamstående mamma till en tioårig pojke och jobbar som speciallärare. Hon är till hälften korean (på sin mamma sida) och på pappans sida har det italienska arvet dominerat. Hennes svenska farmor lade bort alla svenska traditioner när hon förälskade sig och senare gifte sig med en man från Sicilien. Därför har Christinas svenska del aldrig varit närvarande, men när hon för några år sedan började fundera över sitt ursprung, blev det viktigt för henne att ta reda på mer om sitt svenska arv.

DOMONIQUE JACKSON-RUSSEL, 34 ÅR, SEATTLE, WASHINGTON, JURIST
Domonique är utbildad jurist och har en dröm om att öppna en egen juridikbyrå, specialiserad på juridik inom robotteknik och dataspel. Fram tills att drömmen blir verklighet driver hon en kiropraktorklinik tillsammans med sin fru, som också har svenska rötter. Domonique är Afghanistan-veteran. Hon var stationerad i Kandahar, där hon dagligen upplevde strider med talibanerna. Hon ser på Sverige som ett drömland och hoppas kunna flytta hit i framtiden.

Domonique är svensk på sin mors sida, det var hennes morfarsfar som emigrerade från Sverige. Han skrev dagbok som finns i Domoniques ägor, men det mesta om den svenska släkten är okänt för henne.

SUSAN SNYDER, 58 ÅR, ROSWELL, NEW MEXICO, SÄLJARE
Susan Snyder kommer ifrån Roswell i New Mexico, staden som är känd för att ett UFO ska ha kraschat där 1947. Hennes pappa hade en nära vän som jobbade inom flygvapnet och som var i tjänst den dagen kraschen ska ha inträffat. Efter att ha hört historien från någon så närstående, är Susan övertygad om att det var just ett UFO som kraschade.

Susan är en hårt arbetande kvinna och hon började jobba redan i 13-årsåldern. Hon har tre barn som idag är nästan vuxna. De senaste åtta åren har varit tuffa, eftersom hennes livs kärlek, som också är far till hennes barn, dog i cancer och hon var tvungen att ta hand om allt med uppfostran och försörjning av tonårsbarnen på egen hand.

Susan vet att hennes farfar kommer från Sverige och att familjen flyttade tillbaka några år när pappan var liten. I övrigt är Sverige ett blankt papper för henne.

ASHLEY MULLINAX, 32 ÅR, CLIFTON, VIRGINIA, FÖRSKOLELÄRARE
Ashley Mullinax har alltid varit stolt över och älskat sitt svenska arv. Så till den grad att hon uttrycker sin konstnärliga ådra genom att måla dalahästar på allt hon kommer över. Kärleken till det svenska arvet kommer från Ashleys mormor som hon kallar sin bästa vän. De umgås konstant och är båda med i Vasaorden, en svenskförening som ordnar träffar en gång i veckan och firar alla svenska högtider ”over there”. Ashley har precis flyttat ihop med sin man och inför bröllopet fick Ashley sin emigrerade förfaders vigselring av sin mormor, så att hon skulle kunna bära den när hon gifte sig.

DAVID NESLUND, 42 ÅR, SUTTON, ALASKA, CAD-DESIGNER
David Neslund är mannen med känslorna utanpå och han älskar sin familj över allt annat på jorden. David bor med sin fru, som har svenskt-norskt påbrå, och två söner, Björn och Leif, ute i vildmarken i Alaska. Att David och hans fru fann varandra är en magisk historia då deras förfäder är från samma breddgrader i Skandinavien. Generationer senare träffas David och hans fru i Alaska.

David ser möjligheten att åka till Sverige som en pilgrimsresa. Han vill fullända sin släkthistoria genom att ta med sig jord från fäderneslandet till sin egen mark i Alaska.

ANDREW MORRISON, 28 ÅR, SCANDIA, MINNESOTA,  DOKUMENTÄRFILMARE
Andrew Morrison kommer från svenskorten Scandia i Minnesota. När han var liten fick han sig till livs så mycket Sverige: Lucia, midsommar, lutfisk, sill, kanelbullar, köttbullar och Sverigeflaggor, att han under tonåren hade hunnit bli trött på Sverigetraditioner.

Men svenskintresset kom lyckligtvis tillbaka. I Brasilien träffade Andrew svenskarna Per och Per, och efter att ha hört dem berätta om Sverige, började han förkovra sig i det svenska.  Nu pluggar han svenska och grottar ner sig i allt svenskt. Han ser det som sin uppgift att återinföra det ”äkta svenska” i Scandia då han anser att det blivit för exotifierat där, och att det inte finns någon äkta kontakt med det gamla hemlandet.

Andrew arbetar som dokumentärfilmare och på fritiden dansar han balett.

KEVIN CHOWN, 48 ÅR, ESCANABA, MICHIGAN, ROCKMUSIKER
Kevin Chown bor i Los Angeles, men kommer ursprungligen från lilla Escanaba, Michigan. Han har musiken med sig från barnsben, då både hans pappa och äldre bror är musiker. Kevin flyttade till Los Angeles tidigt på 90-talet och har sedan dess försörjt sig framgångsrikt som basist i olika band, men också som studiomusiker.

Kevin spelar just nu med den finska superstjärnan Tarja, tidigare sångerska i bandet Nightwish och med Red Hot Chili Peppers trummis Chad Smith i hans sidoprojekt. Tidigare har han också spelat med bland andra Ted Nugent och Chuck Berry.

KYLE JOHNSON, 29 ÅR, INDEPENDENCE, MINNESOTA, LÄRARE
Kyle är en frikyrklig mellanstadielärare från Independence, Minnesota. Det är samma plats där hans svenska förfäder slog ner sina pålar och byggde sig ett nytt liv efter emigrationen från Sverige. Kyle sparar sin oskuld, tills att han träffar den kvinna han vill gifta sig med, något han inte tycker är en särskilt lätt uppgift. Han är också en kille som gillar äventyr och spenderar gärna mycket tid i naturen.

Förfädernas farm blev till salu för några år sedan och Kyle kunde inte se den hamna i någon utomståendes ägo, så därför köpte han den. Kyle vill till Sverige för att se landet som han tror är det vackraste i hela världen.

LOUIS LARSSON, 52 ÅR, COVINGTON, KENTUCKY, MUSIKLÄRARE
När Louis Larssons dotter föddes växte hans intresse för det svenska arvet. Han gick med i en svenskförening och trodde han skulle lära sig en hel del om Sverige och vad som är svenskt. Tji fick han när han upptäckte att det bara var knytkalas med sura typer när föreningen hade sammankomster. Istället var det en professor på skolan där Louis jobbar som musiklärare, som delade med sig av sin kunskap då även han hade svenskt påbrå.

Med åren har frågorna kring det svenska arvet växt: Hur är människorna i Sverige? Är Louis mer som de? Skulle Sverige kunna vara en plats där Louis skulle kunna bo? Frågor som han förhoppningsvis ska kunna få svar på när han nu äntligen får komma hit.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

Kalender

maj 2018
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Året var 1967

Det är snart 50 år sedan. Nu är vi igång igen, och vi har precis börjat titta på vad som hände 1967 och vad som skulle kunna komma med i vårt program Året var 1967. En hel del känner vi till, minns och har bilder från i våra arkiv. Men det finns säkert fler minnen och hågkomster som skulle kunna leta sig in i vårt program. Kanske har du varit med om något, filmat eller tagit bilder av, som skulle kunna passa i vårt program om 1967. Det kan vara stora händelser, eller något personligt som ändå säger något om hur det var 1967.

Här nedanför har vi listat några av händelserna 1967 – kanske är dina minnen kopplade till någon av dem, eller så är det något helt annat du kommer att tänka på när du funderar på ett år som snart ligger 50 år tillbaka i tiden.

Vi ska göra vårt bästa för att svara, men redaktionen är liten och det är mycket som ska hinnas med. Men vi ska göra vårt bästa.

Mejla till: 1967@svt.se

Året var 1967
SVT
105 10 Stockholm

Fjärrkontroll för att styra SVT Play

Har du internetuppkoppling hemma och kan se SVT Play i din dator eller på din TV-skärm blir det ännu enklare om du gör mobilen till fjärrkontroll.

Så här gör du för att använda din mobiltelefon som fjärrkontroll:

1. Klicka på knappen ”Fjärrkontroll” längst ned i SVT Play, på din stora skärm. Knappen leder till svtplay.se/kontroll.

2. Klicka på “Fullskärmsläge” så slipper du se webbläsaren på din stora skärm. Ta fram mobilen och välj sedan hur du vill styra din stora skärm. Med sifferkod eller QR-kod?
•Om du väljer sifferkod går du till svtplay.se/koppla i mobilens webbläsare. Skriv in koden som visas på den stora skärmen.
•Istället för att skriva in sifferkoden kan du läsa av vår QR-kod (Quick Response Code) med mobilens kamera. Då behöver du en QR-läsare. En QR-läsare är ett program som du laddar ner till din telefon. Nedan ser du exempel på gratis QR-läsare för både iPhone och Android.

3. Nu kopplas din mobil till din stora skärm. Välj och starta ett program i mobilen. Det kommer att börja spelas upp på din stora skärm.

4. Styr uppspelningen genom att fälla ut knapparna med den lilla vita pilen högst upp till höger på mobilskärmen.

5. Stäng av fjärrkontrollen med knappen “Stäng av kontroll” när du har tittat färdigt.

Fungerar det inte? Prova att aktivera cookies i din mobil.

Vi söker dig som vill bygga ditt drömprojekt

DRIVS DU AV DRÖMMEN ATT FÖRVERKLIGA DINA BOENDEIDÉER? Alla typer av husprojekt är intressanta. Det kan vara restaurering (hus eller lägenhet) eller ett nybygge av ett hus eller sommarhus. Det kan var en hästgård som ska renoveras, en lägenhet, ett 1900-talshus som ska renoveras i ursprungsskick eller det minimalistiska hemmet. Eller någonting helt annat.

Vi letar efter större omfattande renoveringar eller nybyggnationer som ska påbörjas inom den närmsta tiden. Inspelningarna kommer starta framförallt under våren, och några enstaka husprojekt startas hösten 2012.

Obs! SVT kommer inte hjälpa till med själva byggandet eller komma med ideérna till ert boende. Vi vill att du själv ska ha de roliga, oväntade och utmanande lösningarna. Vi vill följa med på din resa och se din vision av hur just du vill bo!

Kalender

maj 2018
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Kommentarer

Lars-Göran Nilsson om Klippans karaokecup
tjabo om Seriestart: Hemliga klubben
Camilla Askerlund om Richard Herrey sänder ny morgo…

Fjärrkontroll för att styra SVT Play

Har du internetuppkoppling hemma och kan se SVT Play i din dator eller på din TV-skärm blir det ännu enklare om du gör mobilen till fjärrkontroll.

Så här gör du för att använda din mobiltelefon som fjärrkontroll:

1. Klicka på knappen ”Fjärrkontroll” längst ned i SVT Play, på din stora skärm. Knappen leder till svtplay.se/kontroll.

2. Klicka på “Fullskärmsläge” så slipper du se webbläsaren på din stora skärm. Ta fram mobilen och välj sedan hur du vill styra din stora skärm. Med sifferkod eller QR-kod?
•Om du väljer sifferkod går du till svtplay.se/koppla i mobilens webbläsare. Skriv in koden som visas på den stora skärmen.
•Istället för att skriva in sifferkoden kan du läsa av vår QR-kod (Quick Response Code) med mobilens kamera. Då behöver du en QR-läsare. En QR-läsare är ett program som du laddar ner till din telefon. Nedan ser du exempel på gratis QR-läsare för både iPhone och Android.

3. Nu kopplas din mobil till din stora skärm. Välj och starta ett program i mobilen. Det kommer att börja spelas upp på din stora skärm.

4. Styr uppspelningen genom att fälla ut knapparna med den lilla vita pilen högst upp till höger på mobilskärmen.

5. Stäng av fjärrkontrollen med knappen “Stäng av kontroll” när du har tittat färdigt.

Fungerar det inte? Prova att aktivera cookies i din mobil.

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: