du läser...
Ny - Sveriges Radio

”Tonje i Glimmerdalen” blir 2018 års Julkalender i Barnradion

Tonje i Glimmerdalen - 2018 års julkalender i Barnradion. Foto: Illustration: Katarina Strömgård.

Tonje i Glimmerdalen – 2018 års julkalender i Barnradion. Foto: Illustration: Katarina Strömgård.

Årets julkalender i Barnradion heter Tonje i Glimmerdalen och bygger på en prisbelönt bok av den norska barnboksförfattaren Maria Parr. Parr har kallats för en ”Astrid Lindgren för vår tid” och hennes debut Våffelhjärtat har tidigare sänts i Barnradion. Tonje i Glimmerdalen handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar, efter försoning, efter svar på frågor om livet. Och efter julen så klart! Premiär 1 december 2018 i Barnradion och i appen Sveriges Radio Play.

I berättelsens centrum står 10-åriga Tonje, det enda barnet i Glimmerdalen. Pappa julpyntar och tar hand om Tonje medan mamma är på Grönland och forskar. I Glimmerdalen finns det fjäll, vatten, en älv och massor av snö och över alltsammans vakar det uråldriga berget Sïlpevaerie. Det här är Tonjes dal. Hon känner den lika bra som sin egen ficka och nästan alla som bor här är hennes vänner. Tills en dag då allting förändras. Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet…

Årets julkalender i Barnradion är baserad på boken Tonje och det hemliga brevet. I Norge har den vunnit både Bragepriset och Kritikerprisen för bästa barn- och ungdomsbok. Boken har även fått pris för bästa barnbok i Tyskland.

– Jag är verkligen stolt och tycker att det är otroligt roligt att min bok ska bli julkalender i Barnradion. Jag vet inte riktigt varför så många har fastnat för min bok – jag vet bara att historien om Gunnvald och hans hemlighet kändes viktig att skriva. Och att meningen ”Det är aldrig barnens fel” är den viktigaste i hela boken, säger Maria Parr.

För manus och radiobearbetning står Janne Vierth och Daniel Karlsson. Illustrationerna är gjorda av Augustprisbelönade Katarina Strömgård. Regissörer är Mirja Burlin och Mats Kjelbye.

Tonje i Glimmerdalen har premiär den 1 december i Barnradion och i appen Sveriges Radio Play. Läs mer om 2018 års julkalender i Barnradion: sverigesradio.se/tonjeiglimmerdalen

Mer information om innehåll och skådespelare kommer under hösten.

Maria Parr, författare
Född 1981, kommer från Fiskå i Norge. Kritikerhyllningarna och priserna har haglat över henne sedan debuten Våffelhjärtat, som blev nominerad till Bragepriset och vann Nynorska barnlitteraturpriset (Våffelhjärtat finns att lyssna på som podd här: sverigesradio.se/vaffelhjartatibarnradion)
Tonje och det hemliga brevet tilldelades Bragepriset och Kritikerprisen i Norge, och sedan även veckotidningen Die Zeits prestigefulla litteraturpris.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: