du läser...
Ny - C More, Pr - C More

Alexander Axén och andra sportprofiler ger tips och råd till framtidens ungdomsidrott

Shanga Aziz, Sofia B. Karlsson, Alexander Axén, Cecilia Åkesdotter och Sanny Lindström

Shanga Aziz, Sofia B. Karlsson, Alexander Axén, Cecilia Åkesdotter och Sanny Lindström

För att samla goda råd till ungdomsidrottens goda krafter har C More skapat nya kortfilmer där sportprofiler ger tips till ledare inom ungdomsidrotten, med fokus på värderingsarbete och att bryta gamla normer. Bland de som ger sina tips finns bland annat Shanga Aziz från Locker Room Talk och idrottsforskaren Cecilia Åkesdotter, men också C Mores egna expertkommentatorer Alexander Axén och Sanny Lindström – båda med egna erfarenheter från såväl elit- som ungdomsidrott.

I februari HBTQ-certifierades C More, som första sportredaktionen i världen. Och som en del av ett kontinuerligt arbete med att utveckla innehåll och sändningar har C More gjort intervjuer med personer kring sportens värld – från spelare inom Allsvenskan och SHL till fans, tränare och TV-tittare. Något alla varit överens om är betydelsen av ungdomsidrotten för att i grunden påverka attityder inom idrotten och att skapa en öppnare och mer inkluderande sportvärld. Därför har C More bjudit in fem personer, med bakgrund och expertis inom olika frågor, att samla sina fem viktigaste tips till ledare inom ungdomsidrotten. Målet är att ge ledare och tränare konkreta tips och idéer för att underlätta deras roll som sociala förebilder. Initiativet kallas Sociala spelboken.

– I sommar ska jag kommentera VM med flera av världens bästa spelare och ledare på plats. De har alla börjat sin resa inom ungdomsidrotten, det är där som grunden till framtidens sport läggs. Det som äger rum kring en 7-mannaplan idag kommer ha betydelse för vilka spelare och värderingar som har chansen att representera Sverige i VM 2030 – klart det är viktigt, säger Alexander Axén, expertkommentator på C More Sport.

Filmerna släpps den 7 juni. De kommer visas som inslag i utvalda sportsändningar men också finnas ständigt tillgängliga för ungdomsledare på den nya plattformen C More Hemmaplan som lanseras vid samma tidpunkt, http://www.minhemmaplan.se. Hemmaplan är en öppen plattform för att samla goda exempel som bidrar till att göra sportvärlden mer tillgänglig för alla sportintresserade. Grunden till Hemmaplan lades tidigare i år när C More HBTQ-certifierades och idén bygger på tanken att idrotten kan öppnas upp och utvecklas om var och en tar ansvar för sin hemmaplan. Plattformen kommer innehålla initiativ från C Mores eget arbete såväl som exempel från övriga sportvärlden.

– Sportens värld förenar och integrerar, och samhällsnyttan är enorm. Sporten är i vissa avseenden inkluderande på ett oöverträffat sätt. Men vi nås också av exempel på när sporten exkluderar och stänger ute. Vi tar sport på för stort allvar för att inte ta den på ännu större allvar. Det finns fortfarande mycket som kan bli bättre och det här är vårt bidrag för att stimulera sportens inneboende styrka ännu mer, säger Johan Cederqvist, kanalchef sport på C More och TV4-Gruppen.

Sociala spelboken innehåller 25 samlade tips, fördelade över fem filmer med fem olika profiler. De som medverkar, och de områden inom vilket de ger sina tips är:

Alexander Axén är tidigare fotbollstränare och nu expertkommentator på C More, aktuell som kommentator i fotbolls-VM. Axén ger 5 tips om hur tränare kan hantera och prata med föräldrar både på och utanför planen.

Cecilia Åkesdotter har vunnit VM-guld i Taekwondo och är nu doktorand på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm (GIH) med psykisk ohälsa hos elitidrottare som forskningsområde. Åkesdotter ger 5 tips till tränare på hur de kan bemöta och sprida kunskap om psykisk ohälsa.

Shanga Aziz är ordförande i organisationen Locker Room Talk som utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder. Aziz ger 5 tips till tränare hur de kan motverka machokultur i omklädningsrummet.

Sofia B. Karlsson arbetar på Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna med frågor kring inkludering och jämställdhet. Hon ger 5 tips till tränare om hur de kan bidra till en idrott där alla kan trivas, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Sanny Lindström är före detta ishockeyspelare och nu expertkommentator på C More. Lindström har själv upplevt hur ledares och föräldrars drivkraft att vinna ibland kan övergå det sunda förnuftet och ger därför 5 tips till tränare om hur de kan arbeta för ökad glädje kring idrotten och skapa fler drivkrafter utöver viljan att vinna.

– C More spelar en viktig roll i svensk idrott. Genom att ha rättigheterna till och visa de största och mest engagerande ligorna, matcherna och idrottsevenemangen har vi en möjlighet, och kanske en skyldighet, att bidra till att sportmiljön är öppen och välkomnande, Johan Cederqvist, kanalchef sport på C More och TV4-Gruppen.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: