du läser...
Ny - Sveriges Radio

Ljudet i fokus i ny utredning

Cilla Benkö, Sveriges Radios VD Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Cilla Benkö, Sveriges Radios VD Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Idag presenterade public service-kommittén sitt slutbetänkande. Kommittén föreslår att definitionen av kärnverksamheten utvidgas till att också omfatta Sveriges Radios digitala utbud. Innehållet ska också vara fortsatt brett.

– Jag välkomnar att utredningen så tydligt slår fast att vårt kärnuppdrag är att erbjuda ljudinnehåll där publiken finns. Så arbetar Sveriges Radio redan idag. Det innebär att vi kan fortsätta utveckla den typ av ljudformat som vår publik vill ha, på de plattformar där de vill lyssna. Det är oerhört viktigt för att nå inte minst den unga publiken med vår oberoende journalistik, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Kommittén vill också att den journalistiska bevakningen stärks i svagt bevakade områden.

– Det är en bra ambition, en stark lokaljournalistik är avgörande för demokratin. Idag är Sveriges Radio landets enda riksmedium, den lokala journalistiken är en del av vår livsnerv. Vi jobbar kontinuerligt med att frigöra resurser för att ytterligare utveckla lokaljournalistiken och för att röster, ämnesval och perspektiv från hela landet ska höras i våra rikssändningar. Så sent som vid årsskiftet förstärkte vi den lokala bevakningen, säger Cilla Benkö.

– Men de nya uppdrag som kommittén föreslår kommer att innebära väsentligt ökade kostnader som inte ryms inom nuvarande budget. För att vi ska kunna fortsätta utveckla den nya mobila teknik som gör att vi kan sända radio från i princip varsomhelst där lyssnarna finns, krävs resurser, säger Cilla Benkö.

Utredningen föreslår också en förändrad förhandsprövning som innebär att andra aktörer än public service-bolagen ska kunna anmäla nya satsningar för prövning.

– Vi måste nu läsa och analysera förslaget noggrant, men spontant ställer jag mig mycket tveksam till detta, inte minst på grund av att det är regeringen som i slutänden fattar de avgörande besluten. Jag känner en stor oro för att den oberoende journalistiken riskeras om staten genom en myndighet eller regering får ett inflytande över det publicistiska innehållet, säger Cilla Benkö.

– Det vore också olyckligt att införa ett system där våra tjänster planeras av våra konkurrenter snarare än för vår publik. Det är oerhört viktigt att det även fortsatt är Sveriges Radio som avgör vilka områden och frågor som ska bevakas, säger Cilla Benkö.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: