du läser...
Ny radio - Europa

RTBF förbereder slutet av sändningar på mellanvåg (AM) av La Première och VivaCité

La RTBF prépare la fin de la diffusion en ondes moyennes (AM) de La Première et de VivaCité© Tous droits réservés

La RTBF prépare la fin de la diffusion en ondes moyennes (AM) de La Première et de VivaCité© Tous droits réservés

För att förbereda den kommande satsningen på DAB + digitalradio i Belgien fortsätter RTBF sin process för nedläggning av mellanvågen genom att minska antalet dagliga sändningar på sin 621 kHz Wavre-sändare.

Sedan den 31 maj, fungerar denna sändare, varje dag mellan kl. 06.00 och 20.00 (i stället för 5.00 till midnatt tidigare).

Som en förberedelse inför den massiva lanseringen av DAB + i Belgien nästa år, har RTBF beslutat att starta en gradvis nedsläckning av sina program på mellanvåg: först en minskning med 5 timmar per dag vid låga lyssnarantal (före 06:00 och efter 20h) av dess mest kraftfulla sändare som sänder på 621 kHz från Wavre innan man fullständigt upphör sända på mellanvåg under de kommande månaderna.

Så här förklarar man tekniken:

Amplitude Modulation (AM): Detta är den första radiokommunikationstekniken som lanserades för hundra år sedan. Det finns tre frekvensband (beroende på våglängden): korta vågor (OC eller SW), medelvågor (OM eller MW) och långa vågor (OL eller LW).

Modulated Frequency (FM): Detta är den andra radiokommunikationstekniken som utvecklats från 60-talet och är fortfarande idag den mest använda sättet att lyssna på radio.

DAB +: Detta är den senaste tekniken som utvecklats för broadcast radio, DAB (kompression i MPEG 2) först i 80 och sedan DAB + (MPEG4-komprimering) sedan slutet av år 2000 och blir utbredd i Europa. Till skillnad från de två första teknikerna som är analoga, är DAB + digital. Dess massiva lansering i hela Belgien planeras för nästa år.

Digital radio via internet: det är ett helt annat sätt att digitala sändningar, som använder IP (internetprotokoll) som överföringsteknik och som, till skillnad från de tre andra tekniker som kallas ”broadcast” (fri mottagning för lyssnaren) kräver en internetanslutning.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: