du läser...
Ny -Yle

Yles år 2019: Valårets intensiva nyhetsbevakning, mer video från Svenskfinland och mångsidigt innehåll för barn och unga

Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Bild: Ann-Catrin Rosenberg / Yle

Yle vill erbjuda ännu bättre personlig service och vara nära finländarna. Detta syns tydligt på många sätt under 2019.

Att bättre förstå finländarnas behov är ett av Yles stora huvudteman för år 2019. Yle-konton, som det redan har skapats en miljon av ute i landet, är ett sätt att förbättra den personliga servicen. Yle-kontot är ett öppet och tryggt sätt att logga in på exempelvis Arenan, Nyhetskollen och Yle.fi-appen.

Verkställande direktör Merja Ylä-Anttila berättar mer om Yles målsättningar och tyngdpunkter för år 2019 i sin synpunkts-text.

Yles målsättning är att betjäna alla finländare, ung som gammal. Detta innebär att vi måste lyssna och förstå finländare ännu bättre, så att vi genom detta kan erbjuda meningsfullt innehåll. Allt utgår från innehållet, men ett nära förhållande till finländarna är en absolut förutsättning för att vi ska lyckas i vårt uppdrag. Därför betonar vi närhet, såväl digitalt som i ute bland människor, konstaterar Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

Valen och Finlands EU-ordförandeskap bidrar till ett händelsefullt nyhetsår. Valtjänsterna utvecklas och målsättningen är att göra valen intressantare även för förstagångsröstare. Vidare ska nyhets- och aktualitetsinnehåll bättre riktas till olika publikgrupper.

Yle täcker Finland från Hangö till Utsjoki och satsar nästa år på att ha ännu mer innehåll från de regionala redaktionerna på de nationella nyhetsplattformarna. Nyheternas regionalverksamhet utvecklas även för att ge all en ännu mer heltäckande bild av Finland. Svenska Yle satsar även på att bjuda publiken på mera video- och tv-inslag från olika håll i Svenskfinland.

För barn och unga, på finska och svenska

Tove Janssons älskade mumin har blivit en ny, animerad serie för hela familjen med både svensk och finsk dubbning. Serien “Mumindalen” har premiär i februari 2019 och hämtar de kända berättelserna till såväl finländarna som publiken ute i världen.

Svenska Yles breddar även sitt redan nu mångsidiga utbud för barn. I februari lanseras en sagopodd med nyskrivna sagor upplästa av våra omtyckta Buu-klubbsledare. Samtidigt lanseras också Piki-Buu på Barnens Arena, en ny kategori för de allra minsta med musik och animationer lämpade för 0-3-åringar. Senare under året presenteras också ett barnprogram med finlandssvenska stödtecken. De lite äldre barnen bjuds på ett brett och kvalitativt dramautbud. Dels nyskrivet finlandssvenskt drama för 8-12-åringar, men också ett större nordiskt utbud av drama för åldern 13-15 år.

Den finsksspråkiga ungdomsdramaserien Galen-galnare-högstadiet och Justimus återvänder till tablån. Nörden: Dragonslayer 666 får även en fortsättning redan i januari. Samtidigt produceras även mer faktainnehåll för unga.

Det under de senaste åren aktiva, internationella samarbetet inom drama fortsätter även under 2019. De nordiska ländernas samarbete kring drama innebär ett utbyte av de bästa serierna och filmerna och garanterar att vi ser kvalitetsdrama från våra grannländer även i Finland. Året för med sig nya dramaserier, samtidigt som internationellt framgångsrika Sorjonen får en fortsättning.

Radions symfoniorkester samarbetar med Yle Drama när orkestern ger Kohtauksia Goethen Faustista, baserad på Schumanns musik. Framträdandet spelas in under Helsingfors festspel 2019. RSO ger sig även ut på turné till bland annat Jakobstad, Kauhajoki, Forssa och Lahtis.

Under året medverkar Yle även i Nyslotts operafest, Kuhmo kammarmusik, Flow-festivalen och världsmusikevenemanget Womex i Tammerfors. Yles internationella samarbete ger även synlighet åt evenemanget på Arte- och La Scala kanalerna och EBU.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: