du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Veckans brotts vassa experter

I januari återkommer Veckans brott i SVT. Camilla Kvartoft är programledare och i studion får hon sällskap av en expertpanel bestående av Johanna Björkman, advokat, DNA-expert och författare, John Franco, polis och eldsjäl med hjälteutmärkelse i bagaget samt Christoffer Carlsson, författare och kriminolog. Dessutom tillkommer det nya Play-exklusiva kortprogrammet Veckans brott redaktionen tre gånger i veckan – för de riktigt krim-intresserade.

Camilla Kvartoft, Christoffer Carlsson, John Franco och Johanna Björkman Foto: Janne Danielsson

Camilla Kvartoft, Christoffer Carlsson, John Franco och Johanna Björkman Foto: Janne Danielsson

– Jag ser verkligen fram emot den nya säsongen av Veckans brott. Vi kommer ta upp många intressanta och gåtfulla brott och jag fortsätter att skildra polisens arbete på fältet. Och det blir naturligtvis väldigt spännande med våra nya experter i studion. De kommer bidra med mycket klokskap, säger Camilla Kvartoft.

Liksom tidigare kommer Veckans brott att berätta om aktuella och historiska brott, om förövare, brottsoffer och om polisens arbete.

– Som kriminolog tycker jag att det är viktigt att SVT har ett samhällsmagasin om frågor som rör brott och straff. Och att få medverka till att det programmet blir så bra, relevant och intressant som möjligt är en rolig utmaning. Jag ser mycket fram emot det, men också med viss ödmjukhet. Tanken är inte att försöka ersätta den roll Leif GW Persson hade, trots att vi båda är kriminologer. Det är ju omöjligt, säger Christoffer Carlsson.

Den nya säsongen kommer även att ha fokus på psykologin både bakom, och i samband med, brottsliga handlingar. Redaktionen hoppas kunna erbjuda berörande möten med anhöriga, brottsoffer och poliser som berättar vad de varit med om.

– Vi kommer också att titta närmare på människan bakom brottet. Vad är det som gör att vissa personer blir kriminella och hur förklarar rättspsykiatrin de värsta brotten, säger Camilla Kvartoft.

Utöver magasinet på torsdagar görs även ett aktuellt och initierat Play-exklusivt program tre dagar i veckan. I Veckans brott redaktionen får tittarna lära känna programmets medarbetare som utöver veteraner som redaktören Lars Olof Lampers även har nytillskott som researchern Jenny Küttim* samt krim-reportern och författaren Åsa Erlandsson**, båda belönade med Stora Journalistpriset. Det utlovas exklusiva kommentarer till dagsaktuella händelser, kunniga analyser och spännande inblickar i redaktionens resonemang och dagliga arbete.

– Jag är väldigt stolt över vår redaktion av superkunniga och skarpa personer som verkligen brinner för programmet och för den här typen av journalistik. Jag vågar säga att vi har gräddan av Sveriges krimjournalister i redaktionen, säger Camilla Kvartoft.

Expertpanelen i Veckans brott:
Johanna Björkman, brottsmålsadvokat
Johanna Björkmans fokus i expertpanelen är de juridiska frågorna och forensisk (kriminalteknisk) bevisning, till exempel DNA. Hon arbetar som brottmålsadvokat och doktorerar inom just forensisk bevisning vid Stockholms universitet.
Johanna Björkman var tidigare kammaråklagare i Stockholm. Hon har amerikansk och svensk juristexamen och förekommer ofta som expertkommentator i media. Johanna är snart färdig juristdoktor i processrätt.
– Det ska bli spännande att få bidra till att förklara hur vårt rättsväsende fungerar och varför det i vissa fall kanske fungerar mindre bra, säger Johanna Björkman om sin roll i Veckans brott.

John Franco, polis
John Franco är den polisiärt sakkunnige i Veckans brotts expertpanel. Han arbetar som förundersökningsledare för en grupp med inriktning mot narkotika och vapen.
– Det känns otroligt spännande att få vara med i Sveriges mest kända kriminalprogram, men mest glad blev jag över att SVT äntligen förstår att det behövs en polis för att svara på polisiära frågor i ett kriminalprogram.
John Franco kom till Sverige från Colombia som nioåring, levde som papperslös under tonåren och höll sig undan polisen av rädsla för att behöva lämna landet. Men lusten att göra gott och engagera sig för människor, förde honom med tiden till polishögskolan. Nu har han arbetat som polis i tio år.
John Franco föreläser om ledarskap, motivation, kommunikation och mångfaldsfrågor. Han fick konungens stipendium ”Kompassrosen” 2014 för ungt värdebaserat ledarskap. 2015 mottog han utmärkelsen Svenska hjältars eldsjäl.

Christoffer Carlsson, kriminolog
Christoffer Carlsson kommer att ge det kriminologiska perspektivet på brottsligheten, poliserna, straffen och samhället. Han är forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.
– Jag är ganska duglig på att prata med människor, inte sällan sådana som begått en hel del brott, och att försöka förstå deras berättelser ur ett kriminologiskt perspektiv. Mina expertområden rent generellt rör väl kriminella karriärer, våldsbejakande extremism, kriminella nätverk och organiserad brottslighet, säger Christoffer Carlsson.
Christoffer Carlsson har varit verksam som doktorand och forskare i närmare 10 år. Under den tiden har han nominerats till åtskilliga, och vunnit ett flertal, priser inom både kriminologin och skönlitteraturen. Carlssons kriminalromaner om Leo Junker är utgiven i 20 länder.

Veckans brott: SVT1 ochSVT Play, torsdagar 21.00. Premiär 10 januari.
Veckans brott redaktionen: SVT Play tre dagar i veckan. Premiär 14 januari.

*Jenny Küttim belönades med Stora Journalistpriset 2014 (tillsammans med Dan Josefsson) i kategorin Årets Avslöjande för ”Mannen som slutade ljuga” och ”Kvinnan bakom Thomas Quick”.
**Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i klassen Årets berättare för boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: