du läser...
Ny - Sveriges Radio

Söndag 14 april: Modernare mätning förändrar Svensktoppen

För att på ett modernare sätt spegla den svenska musiksmaken, kommer populära Svensktoppen numera baseras på de tio svenska låtar som nedladdats, strömmats och lyssnats mest på i samtliga svenska radiokanaler den senaste veckan. Det kommer att innebära större rotation på listan och snabbare byten av låtar.

Den tidigare publikmätningen tas nu bort och svensktoppslistan baseras istället på de tio låtar som spelats mest på samtliga radiostationer i Sverige, sammanvägt med de svenska låtar som strömmats och laddats ned mest under den gångna veckan.

– Tanken med den nya mätningen är att listan ska bli mer representativ och spegla den svenska musiksmaken på ett modernare sätt. Eftersom vi idag lyssnar på musik på olika plattformar behöver även vår mätning ändras, säger Daniel af Klintberg, programchef underhållning på Sveriges Radio.

Förändringen innebär bland annat att låtar som en gång åkt ut ur listan nu kan komma tillbaka.

– Vissa låtar kan få nytt liv efter det att de lämnat listan och vi vill inte missa dem. Listan ska spegla den svenska musiksmaken just nu, oavsett om låten varit med i Svensktoppen förut, säger Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen.

Dessutom tas tidsbegränsningen för låtarna bort i Svensktoppslistan. Förut kunde låtarna ligga på listan under max 52 veckor.

– Nu får en låt ligga på listan hur länge som helst, men jag tror att rotationen kommer att ske snabbare än tidigare med tanke på lyssnarnas musikkonsumtion, säger Carolina Norén.

De tre utmanarna, som tidigare valts bland de mest spelade låtarna i P4, ersätts nu av ”bubblare” – de tre låtar som hamnar precis utanför varje veckas lista. De tre bubblarna presenteras i programmet utan inbördes ordning.

Förändringarna på Svensktoppen i P4 sker från och med söndagen den 14 april kl 11.03.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: