du läser...
Ny - SVT

Allt för Sverige – tio laddade nordamerikaner är här!

En clown, en ursprungsamerikan och en tvättäkta cowboy. Det är tre av tio färgstarka nordamerikaner som står redo att möta Sverige. Årets deltagare i Allt för Sverige har rest över Atlanten och vidare med båt från Danmark till Skåne. Därifrån kommer de att resa vidare ut i det land deras förfäder lämnade i hopp om ett bättre liv.

Roy ”Dude” Settergren III, Melissa Walls, Christopher Tholstrom, Brittany Zikman, Mats Thureson, Kaytie Hubis, Christina Sittser, Janet ”Holgie” Caplinger, Jennifer Buhrow, Robert Rambo, Frida Hvenmarl, Anders Lundin och Christer Åkerlund. Foto: Meter Television AB

Roy ”Dude” Settergren III, Melissa Walls, Christopher Tholstrom, Brittany Zikman, Mats Thureson, Kaytie Hubis, Christina Sittser, Janet ”Holgie” Caplinger, Jennifer Buhrow, Robert Rambo, Frida Hvenmarl, Anders Lundin och Christer Åkerlund. Foto: Meter Television AB

Årets deltagare har olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda runtom i USA – och för första gången i programmets historia deltar även en kanadensare. De tävlar mot varandra, både i lag och individuellt och tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter. Det blir både kulturkrockar och skratt, och efter en månads resa belönas vinnaren slutligen med en efterlängtad återförening med sin svenska släkt.

Det är nionde året i rad som SVT sänder den Kristallen- och Emmybelönade realityserien Allt för Sverige. Programledare är liksom tidigare år Anders Lundin.

Serien spelas in under sommaren och sänds i höst.

Deltagare i Allt för Sverige 2019

Robert Rambo, 59, Cullowhee, North Carolina, krigsveteran

Årets deltagare med det coolaste namnet är Robert Rambo. Efternamnet kommer från den svenska äppelsorten som Roberts förfader Peter Gunnarson Ramberg tog med till Amerika år 1640. Äpplet har dött ut i Sverige men växer fortfarande i USA. Det var även Rambo-äpplet som gav författaren David Morell inspiration till namnet på actionhjälten i Rambo-filmerna.

Robert gick i militärskola som ung och har bland annat varit stationerad i Irak. Kriget har lämnat djupa spår och runt handleden bär han ett armband med namnet på en av de soldater i sitt kompani som inte fick komma hem från Irak.

Robert ser fram emot att besöka Sverige och se landet där Peter Gunnarson Ramberg levde innan han emigrerade till USA.

Janet ”Holgie” Caplinger, 70 år, Joshua Tree, Kalifornien, f.d. dansare

Holgie är en färgstark person som sprider mycket värme omkring sig. Under hippietidens glansdagar levde hon i San Francisco där hon delade ut blommor på gatorna. Hon sydde scenkläder åt Janis Joplin och såg den tidens alla mest legendariska musikakter live: The Beatles, The Doors, Jefferson Airplane med flera. Som ung ägnade hon sig åt balett, och dansade sedan vidare professionellt inom showvärlden och har gjort otaliga turnéer runt USA. Som dansare har hon dessutom dansat med självaste Gene Kelly.

Holgie växte upp i det hus som hennes farfar byggde när han emigrerade till USA. Hon har dock ingen koll på sin svenska bakgrund och inte heller kontakt med någon från den sidan.

Melissa Walls, 38 år, Duluth, Minnesota, forskare vid universitet

Melissa arbetar som universitetsprofessor och är till hälften ursprungsamerikan. Genom livet har hon sett ner på sitt svenska ursprung, eftersom den delen av henne står för koloniseringen och folkmordet mot de infödda amerikanerna.

För närvarande forskar Melissa i ursprungsbefolkningens kultur och historia vid University of Minnesota. I och med att hon själv tillhör Ojibwafolket har hon alltid haft ett starkt intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens rika kulturarv. Men det har lett till att hennes svenska arv hamnat i skymundan, något som hon nu vill ändra på.

Kaytie Hubis, 30 år, San Diego, Kalifornien, restaurangchef 

Kaytie är en tuff kvinna med kärlek till hav, mat och rockmusik. Hon jobbar på en restaurang som serverar amerikansk barbecue. Med ett intresse för att lära sig mer om den svenska matkulturen hoppas Kaytie få med sig nya kunskaper för att influera kokkonsten på restaurangen hemma.

Kaytie är uppfostrad av sina svenska morföräldrar och hon har tatuerat deras porträtt på sin högra axel. Ett sätt att rista in kärleken till de som betytt så mycket.

Jennifer Buhrow, 38 år, Chicago, Illinois, clown

Jennifer jobbar som clown, mimartist och skådespelare. Hon uppträder ofta på stora evenemang och konferenser i Las Vegas. Hennes svenska tillhörighet går genom sin fars gammelfarfar. Till Jennifers stora sorg gick hennes mormor, som hon hade en mycket nära relation till, bort förra året. Det var en bidragande faktor till att hon sökte sig till programmet för att kunna utforska sitt svenska arv desto mer.

Christina Sittser, 23 år, St. Louis, Missouri, kläddesigner

Christina är en ung kläddesigner som nyligen lämnat tryggheten hemma i St. Louis för att pröva lyckan i glamorösa Hollywood. Hon är en ambitiös kvinna med höga mål och vid sidan av sitt yrke hjälper hon också behövande barn med deras läxor.

Christina har ett brinnande intresse för vackra kyrkor, svenska folkdräkter, och annat som hon betraktar som fina konstverk. Förkärleken till den svenska kulturen finns i och med hennes anknytning till de svenska rötterna på pappans sida.

Brittany Zikman, 29 år, Winnipeg, Kanada, projektledare inom finanssektorn

Brittany blir den första kanadensaren i programmets historia. Hon är en glad person med stor empati och har ett ständigt leende på läpparna. I Kanada växte Brittany upp med sin svenska farmor och sedan hennes bortgång har hon blivit allt mer nyfiken på att lära sig mer om Sverige. Nu vill hon vinna Allt för Sverige, inte minst för att hedra sin farmors minne.

Christopher Tholstrom, 40 år, Denver, Colorado, säljare

Den gladlynta Christopher har alltid ett leende på läpparna och inger stort förtroende med sitt öppna, muntra sätt. Därför är det inte så konstigt att han blivit framgångsrik som försäljare i läkemedelsbranschen.

Det ovanliga efternamnet och historien kring hans bakgrund är mysterier Christopher inte kan släppa taget om. Med siktet inställt på att få reda på vart hans rötter leder, och för att kunna bära det vidare till sina egna tre barn, sökte han sig till programmet.

Christopher är en familjeman och ingår i en kusinskara om 51 personer. Han har redan en stor släkt som kommer att bli ännu större om han vinner.  

Mats Thureson, 22, Burlington, Vermont, snickare

Mats har aldrig varit storstadstypen trots att han växte upp i en förort till Boston. Därför valde han att bosätta sig i skogarna i Vermont, där han till vardags arbetar som snickare och tillverkar knivar. Men för Mats har fantasin inga gränser och han drömmer någon dag om att kunna göra svärd. Smide är hans stora passion och han är fascinerad av de svenska kunskaperna i järntillverkning.

Mats är asatroende som väntar på den rätta. Med hjälp av högre makter hoppas han att vinna Allt för Sverige och kanske även sitt hjärtas dam.

Roy ”Dude” Settergren III, 41, Wacissa, Florida, hovslagare

Roy är en tvättäkta cowboy och en före detta professionell rodeoryttare från den amerikanska södern. I dag arbetar han som hovslagare. Han har med egna händer byggt upp sin ranch, där han tämjer vilda mustanger och föder upp kor och tjurar för rodeoträning.

När Roy var ung flyttade han från Florida med sin mamma och tappade kontakten med sin far. Och det är just via hans pappa som den svenska kopplingen finns. Men Roy vet varken något om Sverige eller sin svenska släkt.

Serien produceras för SVT av Meter Television.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

Kalender

maj 2019
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Året var 1967

Det är snart 50 år sedan. Nu är vi igång igen, och vi har precis börjat titta på vad som hände 1967 och vad som skulle kunna komma med i vårt program Året var 1967. En hel del känner vi till, minns och har bilder från i våra arkiv. Men det finns säkert fler minnen och hågkomster som skulle kunna leta sig in i vårt program. Kanske har du varit med om något, filmat eller tagit bilder av, som skulle kunna passa i vårt program om 1967. Det kan vara stora händelser, eller något personligt som ändå säger något om hur det var 1967.

Här nedanför har vi listat några av händelserna 1967 – kanske är dina minnen kopplade till någon av dem, eller så är det något helt annat du kommer att tänka på när du funderar på ett år som snart ligger 50 år tillbaka i tiden.

Vi ska göra vårt bästa för att svara, men redaktionen är liten och det är mycket som ska hinnas med. Men vi ska göra vårt bästa.

Mejla till: 1967@svt.se

Året var 1967
SVT
105 10 Stockholm

Fjärrkontroll för att styra SVT Play

Har du internetuppkoppling hemma och kan se SVT Play i din dator eller på din TV-skärm blir det ännu enklare om du gör mobilen till fjärrkontroll.

Så här gör du för att använda din mobiltelefon som fjärrkontroll:

1. Klicka på knappen ”Fjärrkontroll” längst ned i SVT Play, på din stora skärm. Knappen leder till svtplay.se/kontroll.

2. Klicka på “Fullskärmsläge” så slipper du se webbläsaren på din stora skärm. Ta fram mobilen och välj sedan hur du vill styra din stora skärm. Med sifferkod eller QR-kod?
•Om du väljer sifferkod går du till svtplay.se/koppla i mobilens webbläsare. Skriv in koden som visas på den stora skärmen.
•Istället för att skriva in sifferkoden kan du läsa av vår QR-kod (Quick Response Code) med mobilens kamera. Då behöver du en QR-läsare. En QR-läsare är ett program som du laddar ner till din telefon. Nedan ser du exempel på gratis QR-läsare för både iPhone och Android.

3. Nu kopplas din mobil till din stora skärm. Välj och starta ett program i mobilen. Det kommer att börja spelas upp på din stora skärm.

4. Styr uppspelningen genom att fälla ut knapparna med den lilla vita pilen högst upp till höger på mobilskärmen.

5. Stäng av fjärrkontrollen med knappen “Stäng av kontroll” när du har tittat färdigt.

Fungerar det inte? Prova att aktivera cookies i din mobil.

Vi söker dig som vill bygga ditt drömprojekt

DRIVS DU AV DRÖMMEN ATT FÖRVERKLIGA DINA BOENDEIDÉER? Alla typer av husprojekt är intressanta. Det kan vara restaurering (hus eller lägenhet) eller ett nybygge av ett hus eller sommarhus. Det kan var en hästgård som ska renoveras, en lägenhet, ett 1900-talshus som ska renoveras i ursprungsskick eller det minimalistiska hemmet. Eller någonting helt annat.

Vi letar efter större omfattande renoveringar eller nybyggnationer som ska påbörjas inom den närmsta tiden. Inspelningarna kommer starta framförallt under våren, och några enstaka husprojekt startas hösten 2012.

Obs! SVT kommer inte hjälpa till med själva byggandet eller komma med ideérna till ert boende. Vi vill att du själv ska ha de roliga, oväntade och utmanande lösningarna. Vi vill följa med på din resa och se din vision av hur just du vill bo!

Kalender

maj 2019
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Kommentarer

Lars-Göran Nilsson om Klippans karaokecup
tjabo om Seriestart: Hemliga klubben
Camilla Askerlund om Richard Herrey sänder ny morgo…

Fjärrkontroll för att styra SVT Play

Har du internetuppkoppling hemma och kan se SVT Play i din dator eller på din TV-skärm blir det ännu enklare om du gör mobilen till fjärrkontroll.

Så här gör du för att använda din mobiltelefon som fjärrkontroll:

1. Klicka på knappen ”Fjärrkontroll” längst ned i SVT Play, på din stora skärm. Knappen leder till svtplay.se/kontroll.

2. Klicka på “Fullskärmsläge” så slipper du se webbläsaren på din stora skärm. Ta fram mobilen och välj sedan hur du vill styra din stora skärm. Med sifferkod eller QR-kod?
•Om du väljer sifferkod går du till svtplay.se/koppla i mobilens webbläsare. Skriv in koden som visas på den stora skärmen.
•Istället för att skriva in sifferkoden kan du läsa av vår QR-kod (Quick Response Code) med mobilens kamera. Då behöver du en QR-läsare. En QR-läsare är ett program som du laddar ner till din telefon. Nedan ser du exempel på gratis QR-läsare för både iPhone och Android.

3. Nu kopplas din mobil till din stora skärm. Välj och starta ett program i mobilen. Det kommer att börja spelas upp på din stora skärm.

4. Styr uppspelningen genom att fälla ut knapparna med den lilla vita pilen högst upp till höger på mobilskärmen.

5. Stäng av fjärrkontrollen med knappen “Stäng av kontroll” när du har tittat färdigt.

Fungerar det inte? Prova att aktivera cookies i din mobil.

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: