du läser...
Ny - SVT

SVT:s vd kommenterar public service-propositionen

Idag la regeringen fram propositionen för public service-bolagens tillståndsperiod 2020-2025. Här kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne propositionen.

Hanna Stjärne Foto: SVT/Janne Danielsson

Hanna Stjärne Foto: SVT/Janne Danielsson

Propositionen slår fast att public service är till för alla i Sverige och att uppdraget ska vara brett och oberoende från politiska och kommersiella intressen. Mycket är bra – man utvecklar public services möjligheter att verka online och slår fast att SVT:s nyhetstjänst även fortsatt ska vara multimedial med särskilt fokus på rörlig bild.

Jag välkomnar också satsningen på lokal bevakning. Att du har tillgång till saklig och opartisk journalistik, oavsett var i Sverige du bor, är avgörande i ett demokratiskt samhälle. Här har SVT redan satsat offensivt. Tack vare omfattande rationaliseringar har vi kunnat utöka så att SVT idag finns på 10 fler orter i Sverige än för fem år sedan. Ett tillskott av resurser gör att vi kan ta fler steg för att spegla och granska hela Sverige.

Det finns också en förståelse för att digitaliseringen medför behov av extra resurser till SVT, särskilt i ljuset av konkurrensen från globala plattformar. Det är positivt men den politiska önskelistan är lång och pengarna räcker inte för att täcka in alla områden. Framförallt är det svårt att se hur resurserna ska räcka till för de snabbt växande behoven inom säkerhet och beredskap.

Som publicist ser jag att förslaget om förhandsprövning är djupt problematiskt. Det är i strid med den svenska yttrandefrihetsandan att utformningen av en nyhetstjänst kan komma att styras av regeringen. Även om förhandsprövningen endast omfattar delar av verksamheten innebär den en glidning av det så grundläggande oberoendet mellan statsmakterna och public service. SVT är hela Sveriges television och ska alltid stå på publikens sida, oberoende av både politiska och kommersiella intressen. Som förslaget ligger nu öppnar det för tolkningar som allvarligt kan äventyra oberoendet.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: