du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Göran Zachrisson – Porträttet

I mer än ett halvt sekel har golfkommentatorn Göran Zachrisson fängslat sina tittare med sin unika formuleringsförmåga. Foto: Aftonbladet

I mer än ett halvt sekel har golfkommentatorn Göran Zachrisson fängslat sina tittare med sin unika formuleringsförmåga. Foto: Aftonbladet

I mer än ett halvt sekel har golfkommentatorn Göran Zachrisson fängslat sina tittare med sina kunskaper om spelet och sin unika formuleringsförmåga. Ingen annan säger ”att det enda jag vet om den här putten är att klockan är kvart i tre” eller ”bollen landar på greenen som en fjäril med ömma fötter.”

För den stora tv-publiken är ”Zache” känd för sina banbrytande inslag för SVT Sport som än idag framstår som nyskapande och geniala. Han skildrade all slags sport och mötte världens bästa idrottare i exklusiva intervjuer. Med sina poetiska och filosofiska berättelser gjorde han tevereportaget till en konstform under tre decennier som frilans på SVT.

När filmaren Jens Lind kliver in i Göran Zachrissons liv återknyter de en bekantskap som började i mitten på 1980-talet. Det blir delvis en resa tillbaka i tiden med återblickar på en karriär som är tv-historia. Men det är också en skildring av ett år som ska bli det svåraste i Göran Zachrissons liv. När inspelningarna börjar har han just fyllt 80 år och fortsätter sitt arbete med oförminskad kraft. Men i december 2018 åker han fast för rattfylla och hela livet stannar upp.

Han hamnar på löpsedlarna och ångrar sig djupt. Zache förlorar sina uppdrag för TV i väntan på rättegång. Under tiden ser han tillbaka på ett liv där kärleken till berättandet stått i centrum, en kärlek som också haft ett pris.

Göran Zachrisson kämpar mot ålderdom, ensamhet och att ta sig fram i ett alltmer digitalt samhälle. Under sina promenader med hunden Greta drömmer han om att göra comeback och att åter få glädja sina tittare med nya, kluriga formuleringar.

En film om en välklädd gentleman som lever för att berätta en historia.

Göran Zachrisson – porträttet

Tisdag 14 januari kl 20.00 i SVT1

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: