du läser...
Ny -Yle

Svenska Yle förstärker nyhetsutbudet – nyheter för barn öppnar upp nyhetsrubrikerna för de minsta

Våren 2020 stärker Svenska Yle sitt nyhetsutbud ytterligare. Bland annat erbjuds mer nyhetsvideo och självständiga ljudnyheter på Arenan medan Nyheter för barn fokuserar på nyheter för den yngsta publiken.

“Ett av Yles viktigaste uppdrag är att förklara världen bättre och ge finländarna redskap att delta i samhällsdiskussionen. I takt med att sätten att ta till sig information blir allt fler behöver vi försäkra oss om att vi når ut till olika grupper och att alla har möjlighet att ta till sig relevanta och trovärdiga nyheter, konstaterar Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Bland annat lanserar Svenska Yle under våren fler så kallade självständiga ljudnyheter på Yle Arenan och på smarta högtalare. Enskilda nyhetsinslag publiceras på Arenan så snart de är klara, vilket innebär att man kan lyssna på enskilda nyhetsinslag om sådana ämnen som man är intresserad av utan att behöva spola fram och tillbaka i en längre nyhetssändning.

“Vi ser att lyssnandet on demand växer snabbt just nu, och folk vill kunna välja själva exakt vad de lyssnar på. Därför vill vi erbjuda den här möjligheten till vår publik på Arenan, vid sidan av våra traditionella nyhetssändningar”, säger Johanna Törn-Mangs, mediechef med ansvar för Svenska Yles kanaler och plattformar.

De självständiga ljudnyheterna lanseras senare i vår men redan nu finns ett smakprov på Arenan under rubriken Senaste nytt från Svenska Yle.

Svenska Yle erbjuder också en 15 minuter lång nyhetspodd som utkommer varje vardag. Nyhetspodden är utformad främst med tanke på mobila lyssnare som vill fördjupa sig i en av dagens största nyhetshändelser. Podden har sedan lanseringen i september klättrat upp till fjärde plats på listan över Svenska Yles mest lyssnade poddar, om man tittar på starter per vecka totalt på Yle Arenan och i andra poddtjänster. Nyhetspodden sänds också i Yle Vega.

Både snabb och fördjupande nyhetsvideo

Eftersom allt fler väljer att konsumera sina nyheter digitalt via sin mobiltelefon kommer Svenska Yle att satsa mer också på nyhetsvideo på Svenska.yle.fi och på Arenan. Bildberättandet online kommer att utvecklas så att det passar också mobila tittarvanor och ofta kommer nyheterna också att kunna ses utan att ljudet är påslaget, vilket behövs bland annat i kollektivtrafiken och i miljöer som man delar med andra.

Samtidigt som de aktuella nyhetsvideoklippen ökar i antal kommer TV-nytt klockan 19.30 att bli något kompaktare med en längd på 22 minuter på vardagar. Syftet med huvudnyhetssändningen på Yle Fem och på Arenan är att summera och analysera nyhetsdagen i Svenskfinland, Finland och världen på ett visuellt sätt och ofta med livenärvaro i studion.

Även nyhetsutbudet för barn stärks

Konceptet Hajbo Nytt förklarar i dag världen för de yngre tittarna, men under 2020 kommer Svenska Yle i ännu större utsträckning att fokusera på nyheter för en ung målgrupp. Nyheter för barn tar upp ämnen på ett sätt som lämpar sig för yngre tittare. Det blir varken våld eller skrämmande inslag, utan i stället ligger fokus på att förklara nyheter som barn stöter på i vardagen, men som de kanske inte förstår eller kan ta till sig.

“Vi ser att det finns ett behov av ett väl genomarbetat nyhetsinnehåll också bland de yngsta. Det är en central del av vår public service-roll att begripliggöra världen runt omkring för hela vår publik, också för barnen”, berättar innehållschef Anna Forth.

Nyheter på lätt svenska tagits väl emot av publiken

På Svenska Yle pågår även omfattande förnyelsearbete där tillgänglighetsfrågor beaktas i allt högre utsträckning, till exempel genom att redan i utvecklingsskedet av olika tjänster ta hänsyn till personer med begränsad syn och rörlighet. Bland annat erbjuder Svenska Yle radio- och audionyheter på lätt svenska. Nyheterna sänds i Yle Vega kl.11.30 varje vardag, och man kan också lyssna på sändningen efteråt på Yle Arenan.

“Många av dem som av olika orsaker har svårt att följa med vanliga nyhetssändningar har glatt sig över att de nu ges möjligheten att få förklaringar till det som sker runtomkring oss, berättar af Björkesten.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: