du läser...
Ny radio - Europa

Sista tyska långvågsstationen har stängts av

Den sista tyska långvågsstationen stängdes av i slutet av 2019. Sedan nyårsdagens kväll  har 183 kHz  Felsberg-sändaren nära Saarlouis tystnat. Därifrån har programmet för det franska Europa 1 överförts sedan 1955. Sändningen började därför innan Saarland anslöt sig till Förbundsrepubliken efter en folkomröstning.

Genom bakdörren kunde fransk privatradio sända sitt program till Frankrike från det då autonoma Saarland decennierna före den officiella introduktionen av kommersiell radio. Konkurrenterna som sände sina program från Luxemburg och Monaco hade redan gjort en liknande sak. Frågan om långvågslicensen sammanflätades av idén att starta en tyskspråkig TV-station för det autonoma Saarland – Telesaar. Detta slutade 1958 när det införlivades i Förbundsrepubliken.

Med en kraftöverföring på 2000 kilowatt var sändaren i Felsberg-Berus den starkaste radiosändaren i Tyskland. Det gjorde det möjligt att sända radiosignaler över stora avstånd. Många europeiska länder har nu stängt av sina långvågsfrekvenser. Deutschlandradio tog bort sina tre långvågstationer i Donebach i Odenwald, Aholming i Nedre Bayern och Zehlendorf nära Berlin i slutet av 2014. Den statliga radion Frankrike sa hej då i slutet av 2016. Långvågsstationerna från RTL Frankrike, från Luxemburg och RMC från Roumoules-läget i sydöstra Frankrike som används av Monaco är fortfarande i drift.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: