du läser...
pr - TV 4, Pr - TV4 play

DNA-detektiven: Dubbelmordet i Linköping – ny dokumentär på TV4

Peter Sjölund
Fotograf: TV4

Dubbelmordet i Linköping var i mer än 16 år en gåta för polisen. Trots stark teknisk bevisning lyckades man inte identifiera gärningsmannen förrän en släktforskare tog sig an fallet och på mindre än sex månader löste det. Den 10 december visas dokumentären på TV4 där tittarna får följa släktforskaren Peter Sjölunds omfattande arbete med fallet.

– Vår DNA-kod innehåller 2 miljarder DNA-bokstäver som sitter i långa spiraler, som man säkert har sett på bild. När polisen testar DNA så testar de bara femton ställen av DNA-koden. Medan vi släktforskare testar 750 000 ställen. Så våra släktforskartester är otroligt mycket mer kraftfulla än polisens egna. Så det är en revolution för polisen att nu kunna börja använda den här metoden, säger Peter Sjölund i dokumentären.

Den 19 oktober 2004 knivmördas en pojke och en kvinna på öppen gata i Linköping. Offren har ingen koppling till varandra och polisen står handfallna efter att ha utrett alla spår. Efter Palmemordet är dubbelmordet i Linköping, den största och mest omfattande mordutredningen i svensk kriminalhistoria. Trots att stark teknisk bevisning säkras i gärningsmannens blod på mordvapnet och hår i hans mössa, så lyckas man inte ringa in honom.

Över de 16 åren som utredningen pågår topsas hela 6500 personer. Men det är inte förrän släktforskaren Peter Sjölund gör entré i utredningen och med hjälp av sökningar via familje-DNA, som den sista topsen kan tas den 9 juni 2020 och fallet får sin lösning.

Detta är historien om hur den mödosamma, resurskrävande, kostsamma och tillsynes oändliga mordutredningen, tack vare en enda släktforskare får sin lösning inom loppet av sex månader. Medverkar i dokumentären gör bland andra Peter Sjölund, släktforskare, Jan Staaf, kriminalkommissarie & förundersökningsledare, Nils Ahlberg, fd kriminalinspektör, Anders Bergmark, kriminalinspektör och förhörsledare och Britt-Louise Viklund, åklagare.

DNA-detektiven: Dubbelmordet i Linköping sänds i två avsnitt den 10 december klockan 21.00 respektive 23.00 på TV4. Båda avsnitten finns tillgängliga på TV4 Play den 10 december.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: