du läser...
Pr - Sveriges Radio

Poddpremiär för Elektroniskt i P2

Éliane Radigue och Mats Almegård våren 2018. Foto: Mats Almegård

Sedan starten 2013 har Elektroniskt i P2 presenterat det senaste inom elektronisk musik och intervjuat både de största namnen och pionjärerna på området. Nu släpper Elektroniskt i P2 poddar med några av dessa intervjuer. I premiären på fredag 20 november släpps två avsnitt, ett exklusivt möte med elektronikpionjären Éliane Radigue och en intervju med den svenska duon Kite.

– Vi får ofta frågor om varför det inte går att lyssna i efterhand på en viss intervju. Det beror ju på musikrättigheterna. Men i poddversionen har vi klippt ner musiken och kan bjuda på några av våra bästa intervjuer, både gamla och nya, säger programledaren Andreas Tilliander.

Totalt blir det tio poddar från Elektroniskt i P2 som släpps under hösten och nästa år. På fredag 20 november kl. 08.00 släpps de två första avsnitten.

– Vi går ut hårt och bjuder på två av våra mest efterfrågade intervjuer! Det blir konstmusik med Éliane Radigue och synth med Kite, säger Andreas Tilliander.

Våren 2018 gav den då 86-åriga elektronikpionjären Éliane Radigue en mycket sällsynt intervju hemma i sin lägenhet Paris. Éliane Radigue började som elev för Pierre Schaeffer och Pierre Henry. Snart gick hon vidare och utvecklade sin egen estetik. I dag räknas hon som en av dronemusikens stora föregångare. Hennes verk spelas på konserthus världen över. Och när Elektroniskt i P2:s producent Mats Almegård besökte henne i Paris var hon fortfarande fullt upptagen med att komponera ny musik.

I intervjun berättar hon om sitt livs kärlek, synten ARP 2500, varför hon bröt med Schaeffer och Henry samt att hon tog pianolektioner i smyg för sin mamma.

– Mamma tvingade mig att bryta med pianofröken. Men jag smög dit och fick lektioner utan att hon visste om det, säger Éliane Radigue.

I den andra podden möter vi SVT-aktuella duon Kite. Elektroniskt i P2 besökte Nicklas Stenemo och Christian Berg i deras studio i Stockholm hösten 2019, bara dagar före deras spelning på Kungliga Operan i Stockholm som i dagarna visas i en inspelad version i SVT.

Fler artister som är klara för podden är bland andra Jean-Michel Jarre, Laurie Spiegel, Hildur Gu∂nadóttir, William Basinski, Ryuichi Sakamoto och Nils Frahm.

 

I Elektroniskt i P2 spelas både den nya technon och klassisk elektronisk musik. Programmet görs av Andreas Tilliander och Mats Almegård som guidar till den bästa musiken och gör svindlande associativa resor in i den elektroniska musikens värld.

Elektroniskt i P2 sänds lördagar kl. 22.00 till midnatt. De två första Elektroniskt i P2-poddarna släpps fredag 20 november kl. 08.00 i appen Sveriges Radio Play.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: