du läser...
Pr - Sveriges Radio

P2 storsatsar på julstämning och bjuder in till digital julkör

Bildkollage med några körsångare från P2:s valborgskör i våras. Foto: Privata bilder sammansatta av Sveriges Radio

På fredag 27 november drar P2:s julsatsning igång med massor av klassisk julmusik i alla program fram till annandag jul. I december blir det en efterlängtad julspecial av det populära programmet Klassiska krysset med Patrik Paulsson och Radiokören bjuder på både luciafirande och en direktsänd julkonsert från Berwaldhallen. Dessutom får lyssnarna en ny chans att sjunga tillsammans med P2 i en digital julkör, efter succén med valborgskören och P2:s sommarkör. Från 27 november kan alla som vill vara med skicka in sitt bidrag och den 11 december har julkören premiär i Klassisk morgon i P2. Sången är körklassikern ”När det lider mot jul”.

P2 har tagit emot önskemål från lyssnarna om att få sjunga tillsammans inför jul, precis som när lyssnarna sjöng in sommaren och stämde upp i valborgskören i våras. Ett engagemang som P2 tar tillvara med en digital julkör. Sången som ska framföras är Ruben Liljefors julklassiker ”När det lider mot jul” (som inleds med orden ”Det strålar en stjärna”).

– Det är riktigt roligt att lyssnarna fortsätter höra av sig till oss på P2 i dessa tider när repetitioner och konserter är inställda. Valborgskören fick ett fantastiskt gensvar och det ska bli härligt att höra ”När det lider mot jul” i lyssnarnas tappning, säger Pernilla Eskilsdotter, programledare för Klassisk morgon.

P2 satsar extra mycket på klassisk julmusik i år. Det kommer att höras i programmen redan från fredag 27 november, till exempel i P2 Klassiskt på eftermiddagarna som uteslutande kommer att spela klassisk julmusik fram till annandagen.

– Vi smygstartar ett par dagar före första advent och öser på med klassisk julmusik. I år känns det särskilt angeläget att fylla P2 med julstämning när vi inte kan träffas som vi brukar eller gå på konsert, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2.

 

Mer info om P2:s julkör
I P2:s julkör kan alla som vill vara med och skapa julstämning tillsammans med P2. Mellan den 27 november och 4 december går det att skicka in sitt bidrag. För att delta laddar man hem ljudfiler för olika stämmor och noter på P2:s hemsida där det också finns instruktioner om hur man skickar in sitt bidrag. Bidragen kommer att sättas ihop till en enda stor digital julkör som har premiär i Klassisk morgon den 11 december kl. 8.00. Då läggs även en film med kören ut på P2:s Facebooksida.

P2:s konserter och program i jul
13/12 kl. 20.30: Klassiska konserten i P2: Luciakonsert med Radiokören.

13/12 kl. 21.15: Klassiska konserten i P2: Julkonsert med Bayerska radions kör, med bland annat Saint-Saëns Juloratorium.

18/12 kl. 19.00: Klassiska konserten i P2: Direktsänd julkonsert från Berwaldhallen med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

19/12 kl. 15.00: Folkmusiken i P2: Vinterfrid och julaction från hela världen med Esmeralda Moberg.

20/12 kl. 12.00: Klassiska krysset julspecial med Patrik Paulsson. P2:s klassiska kryss som vanligtvis sänds som sommarserie gör ett specialavsnitt fyllt av julmusik.

20/12 kl. 12.30: Musikrevyns Sara Norling bjuder lyssnarna på julklappstips.

20/12 kl. 17.00: Jazzradions Märet Öman spelar nysläppt jazz med jultema.

20/12 kl. 19.00: Europeiska radiounionens julmusikdag, med bland annat Telemanns Juloratorium direkt från Köln och Juloratoriet av Bach, inspelad 19/12 i Arnstadt.

21/12 kl. 19.00: Klassiska konserten i P2: Julnattens mysterier med vokalensemblen VoNo och Drottningholms barockensemble.

22/12 kl. 19.00: Folkmusiken i P2: I vinterskrud – traditionella julsånger, visor och spelmansmusik med Lena Willemark, Lisa Rydberg och Sophie Livebrant samt Jul i folkton med Ale Möller, Lena Willemark, Roger Tallroth, Olle Linder, Lisa Rydberg och Esbjörn Hazelius.

23/12 kl. 19.00: Klassiska konserten i P2: Och ljuset lyser i mörkret – julkonsert från Malmö med damkören Petri femme och S:t Petri ungdomskör samt Jul världen runt med Brass Consort i Köln.

24/12 kl. 07.30: Klassisk morgon startar julaftonen med en direktsändning med mycket lyssnarkontakt. Programledare: Pernilla Eskilsdotter.

24/12 kl. 19.00: Klassiska konserten i P2: Julkonsert med Karlsson Barock och sopranen Helena Ek samt Benjamin Brittens Ceremony of Carols med Radiokören.

26/12 kl. 15.00: Folkmusiken i P2: Bäst 2020. Esmeralda Moberg presenterar årets favoritlåtar.

27/12 kl. 12.00: Musikrevyns Sara Norling sammanfattar musikåret 2020 och utser årets bästa skiva tillsammans med pianisten Bengt Forsberg och musikjournalisterna Edith Söderström och Boel Adler.

27/12 kl. 17.00: Jazzradions Märet Öman samtalar med vintergästen Cornelia Nilsson, trumslagare, om musik som hon har valt.

31/12 kl. 19.00: Klassiska konserten i P2: Nyårsbuffé 2020 med klingande inslag från Folkmusiken, Jazzradion och Klassiska Konserten i P2. Programledarna Märet Öman och Pär Freij summerar året som gått.

1/1 kl. 11.15: Direktsändning av Nyårskonserten från Wien.

3/1 kl. 17.00: Jazzradions Märet Öman samtalar med vintergästen Hacke Björksten, saxofonist, om musik som han har valt.

10/1 kl. 17.00: Jazzradions Märet Öman samtalar med vintergästen Nils Landgren, trombonist, om musik som han har valt.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: