du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Sommarens långfilmsfrossa i SVT

Sommarens filmutbud i SVT är en verklig godispåse som bjuder på allt från Chaplin och skräck, till animerat för vuxna och svenska indiefilmer. Det blir också flera nya svenska storfilmer som Min pappa Marianne, Charter, Breaking Surface och Sune – Best man. Vidare uppmärksammar SVT att mästerregissören Jan Troell fyller 90 år och mot slutet av sommaren blir det även en stor satsning på HBTQ-filmer, i samband med årets upplaga av Stockholm Pride. Här nedan hittar du sommarens olika långfilmsteman och deras Play-premiärer. Längst ner hittar du länk till en lista med urvalet av sommarens filmer där du också kan se när de sänds i SVT1 eller SVT2 (utom de som endast Play-publiceras).

Sommarens nya svenska storfilmer i SVT Play
Min pappa Marianne
 bygger på en sann historia och handlar om den medelålders prästen Lasse (Rolf Lassgård) som slutligen har bestämt sig. Han vill från och med nu leva sitt liv som kvinnan Marianne vilket den vuxna dottern Hanna (Hedda Stiernstedt) har svårt att acceptera. Amanda Kernells drama Charter följer Alice (Ane Dahl Torp) som i desperation för bort sina två barn till Teneriffa när hon riskerar att förlora vårdnadstvisten om dem. Breaking Surface är ett andlöst spännande drama om hur två systrar (Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin) hamnar i stora problem under ett vinterdyk i Nordnorge, och i familjefilmen LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet tar sig Lasse (Nils Kendle) och Maja (Polly Stjärne) an ett gammalt tågrån. Mot slutet av sommaren är det SVT-premiär för biosuccén Sune – Best man, där Sune (Elis Gerdt) slits mellan att vara best man på sin morfars bröllop eller att åka på en kul klassresa.

11 juni               LasseMajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet
11 juni               Breaking Surface
18 juni               Min pappa Marianne
18 juni               Charter
20 augusti         Sune – Best man


SVT firar Jan Troell 90 år

Den 23 juli fyller en av svensk films giganter, Jan Troell, 90 år. SVT hyllar jubilaren med att visa fem av hans långfilmer, närmare bestämt Här har du ditt livOle dole doffBang!Ingenjör Andrées luftfärd och Il Capitano. Ett bevis för att Jan Troell fortfarande är i högsta grad verksam är att filmen Bang! från 1977 nu får världspremiär i en nyklippt version, en så kallad director’s cut, som Troell och hans medarbetare färdigställt under våren 2021. SVT:s hyllning till 90-åringen bjuder även på Tom Alandhs nyproducerade dokumentär Ett par dagar i november med Jan Troell samt några av Troells egna kort- och dokumentärfilmer.

16 juni               Sagolandet
18 juli                Ett par dagar i november med Jan Troell
18 juli                Här har du ditt liv
18 juli                Ingenjör Andrées luftfärd
18 juli                Bang! Director’s cut 2021
18 juli                Il Capitano
18 juli                Ole dole doff
18 juli                Uppehåll i myrlandet


Pride i SVT Play

Årets Stockholm Pride äger rum 2-8 augusti och i samband med det visas tio olika filmer med HBTQ-tema. Bland titlarna märks det starka och Oscarbelönade chilenska dramat En fantastisk kvinna, den svenska filmen Are We Lost Forever om ett smärtsamt uppbrott, med Björn Elgerd från Tunna blå linjen, det kanadensiska ungdomsdramat Giant Little Ones, den finstämda filmen Suk Suk från Hongkong samt Carmen & Lola, om kärleken mellan två romska kvinnor.

1 juli                  Are We Lost Forever (även i Indie-temat)
29 juli                Suk Suk
30 juli                Kristina – the girl king
30 juli                Pensionat Oskar
30 juli                Giant Little Ones
30 juli                Carmen och Lola
30 juli                En fantastisk kvinna
30 juli                The Handmaiden
30 juli                Weekend
1 augusti           Reaching for the Moon


Romcom-mys i sommar

Det blir också många härliga romantiska komedier i SVT i sommar och först ut är Juliet, Naked, om en brittisk man som är besatt av en bortglömd amerikansk artist men när hans fru får kontakt med artisten så uppstår problem. Underbara Fisherman’s Friends berättar den verkliga historien om hur några brittiska fiskare, som sjunger traditionella sjömanssånger, lite otippat hamnar på topplistorna. Träffsäkra The Meddler med bland andra Susan Sarandon och Rose Byrne, handlar om en nybliven änka som flyttar till sin vuxna dotter för att känna sig mer behövd, men som börjar lägga sig i dotterns liv lite väl mycket. Sommaren bjuder också på fina romantiska filmer som I Feel Pretty, Brassed Off, Fever Pitch, Your Sister’s Sister samt Adam & Eva.

4 juni                 Juliet, Naked
4 juni                 The Meddler
11 juni               I Feel Pretty
11 juni               Brassed Off
11 Juni              Fever Pitch
18 juni               Patrick
18 juni               Your Sister´s Sister
25 juni               Fisherman´s Friends
3 juli                  Adam & Eva


Svensk indiefestival

Varje år görs ett antal svenska filmer utanför de stora produktionsbolagen, av eldsjälar som drivs av ett stort personligt engagemang. I sommar får tittarna chansen att se några av de senaste årens så kallade indiefilmer och det blir allt från Simon Settergrens självbiografiska Kungen av Atlantis, om att växa upp med en psykiskt sjuk pappa, till Malin Dahls romantiska dramakomedi Lantisar. Filmen Ghabe berättar om hur syriske flyktingen Monir möter svenska Moa, medan Tjuvjägaren tar upp den sanna historien om västgötaprofilen Lasse i Berget. I satsningen ingår även thrillerkomedin Videomannen samt relationsdramerna Bunden och Are We Lost Forever.

1 juli                  Kungen av Atlantis
1 juli                  Lantisar
1 juli                  Ghabe
1 juli                  Tjuvjägaren
1 juli                  Videomannen
1 juli                  Bunden
1 juli                  Are We Lost Forever


Traditionell sommarskräck i SVT

Ingen SVT-sommar utan skräckfilmer och i år blir de fler än vanligt. Tittarna får bland annat chansen att se några verkliga klassiker, nämligen de tyska stumfilmerna Nosferatu och Doktor Caligari samt den franska 50-talsthrillern De djävulska. Men det blir också nyare rysare som norska Thelma, tyska Endzeit – Ever After och nyinspelningen av Suspiria. För den som är nyfiken på originalet så kommer även Dario Argentos Suspiria (svensk titel: Flykten från helvetet) från 1977 att kunna ses i SVT Play. Och för de tittare som inte kan få nog av rysningar bjuds det även på mer nutida skräckklassiker som En amerikansk varulv i LondonRingu – The Ring och The Blair Witch Project.

11 juni               Nosferatu
11 juni               Doktor Caligari
11 juni               Endzeit – ever after
11 juni               Suspiria (1977 sv titel: Flykten från helvetet)
11 juni               Suspiria (nyinspelningen)
11 juni               De djävulska
11 juni               Ringu – The Ring
11 juni               The Sadist
11 juni               Thelma
2 juli                  En amerikansk varulv i London
9 juli                  The Blair Witch Project


Animerat för unga och vuxna
Animerade filmer är inte alltid lika med barnfilmer och i sommar visar SVT fem högklassiga animationer som istället riktar sig till ungdomar och vuxna. En dag till att leva skildrar den polske reportern Ryszard Kapuscinskis upplevelser under inbördeskriget i Angola medan Teheran Tabu avslöjar det iranska samhällets dolda baksida. Det japanska fantasydramat Your Name har gjort braksuccé världen över och handlar om hur tjejen Mitsuha och killen Taki oförklarligt byter kropp med varandra. Den spektakulära filmen Loving Vincent söker förklaringen till konstnären Vincent van Goghs mystiska död. Den är världens första oljemålningsanimerade långfilm och det gick åt över 65 000 handmålade bildrutor för att skapa den!

25 juni               En dag till att leva
25 juni               Teheran Tabu
25 juni               Your Name
25 juni               Loving Vincent
25 juni               Buñuel i labyrinten av sköldpaddor


Chaplin-kavalkad

Charlie Chaplin är en av världens mest inflytelserika personer inom filmens värld och hans klassiker ses än idag av en hänförd publik, trots att det ofta är runt 100 år sedan de skapades. Filmerna som SVT visar i sommar är Chaplins pojke (1921), Guldfeber (1925), Stadens ljus (1931), Moderna tider (1936), Diktatorn (1940) och Rampljus (1952).

4 juni                 Chaplins pojke
4 juni                 Guldfeber
4 juni                 Stadens ljus
4 juni                 Moderna tider
4 juni                 Diktatorn
4 juni                 Rampljus

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: